Jørn-Roar Pedersen, som har etablert selskapet Tialta AS med Innovasjon Norge i ryggen, tilbyr nå avanserte løsninger for å følge med utviklingen på en oppdrettslokalitet. Han kan levere vindmålere, strømmålere, måling av surhetsgrad i vannet, temperatur og renhet. Pedersen har til og med bygget en mini-undervannsfarkost, en ROV, som kan styres enten via nett fra kontorpulten eller fra merdekanten ute på anlegget.

– Stikkordene er nyskapende sensorteknologi og kommunikasjonsløsninger. Og det stanser ikke ved bare å overvåke fisken eller vannkvaliteten. De mange ulike typer sensorer kan følge med på avlusning, finne død fisk og spare selskapene for kostbare dykkeroppdrag, forteller Pedersen.

Pedersen har jobbet 15 år i IT-bransjen i Alta. Han forteller at selskapet hans også leverer tradisjonell IT med PCer, servere og kameraovervåking.

Aller siste nytt

– Vi kan levere skreddersydde løsninger for overvåkning og kontroll av alle de vitale funksjonene på en oppdrettsflåte, slik at når de ansatte har sjekket olje på et aggregat og logget dette inn på sin egen app, så vet systemet nøyaktig når dette ble sjekket sist, for alt blir loggført helt automatisk, forteller IT-gründeren til avisa.

Selskapet Tialta AS tilbyr med andre ord det aller siste i sensorteknologi, eller sagt på en annen måte, muligheter for å bruke internett til overvåking av de aller fleste prosessene i et oppdrettsanlegg.

Det er deltakelse i et spesielt gründerprogram for utvikling av teknologiske løsninger i sjømatnæringa, som har ført til at Pedersen rett før jul kunne starte arbeidet med utviklingen av sensorteknologi, godt støttet av Innovasjon Norge.

En IT-bedrift

– Gründerprogrammet Accell Seafood var et 12-ukers intensivt program som jeg måtte gjennom en audition for å komme med på. Allerede samarbeider jeg med firma i Bergen og Trondheim. I Alta tenker vi kanskje litt for ofte på at vi skal kunne livnære oss av å selge til naboen, mens litt større selskaper ser muligheter nasjonalt og internasjonalt. Vi ser at SmartDok og K2 har klart å komme seg ut og det har jeg også tenkt å gjøre, sier Pedersen.

Han har sin bakgrunn fra Telehuset, der han var medeier, men solgte seg ut i fjor.

– Jeg ønsker å synliggjøre for ansatte i sjømatnæringa hvilke enorme teknologiske muligheter som finnes, og jeg skal på sikt etablere en egen nettbutikk for de ulike typer sensorer som er på markedet. Mye er i dag overpriset, mens jeg har tenkt på salg og teknologiske løsninger i en pakke, sier Pedersen.

Han har fått med seg Kristian Jakobsen, Kjell Magne Gabrielsen og Arnt Roar Olsen i styret i selskapet.