I kveld skal de fire sangerne Sara Ajnnak, Hege-Sofie Nilsen, Inger Johanne Oskal og Birgitte Grimstad fylle katedralen med sanger om lyset. Sistnevnte artist avslutter sin mangeårige karriere under konserten som er i regi av Sami Music Week, i samarbeid med Scene Finnmark.

- Blir vakkert

Klemet Anders Buljo sier konserten også skal by på en flott historisk hendelse.

– Grimstad er en anerkjent visesanger på 81 år. Hun skal faktisk avslutte sin utrolig lange karriere hos oss, og det er noe vi selvsagt setter stor pris på. Hun har selv sagt at hun synes at det å få opptre i Nordlyskatedralen blir en flott måte å avslutte karrieren på, og det er noe vi i festivalen er veldig stolte av. Det betyr at Grimstad gjør en siste gang konsert i kveld, så det blir historisk, sier Buljo stolt.

For de uinnvidde har Grimstad jobbet mange år i NRK, blant annet med barne-tv. Hun er mest kjent som visesanger med en omfattende konsertkarriere i Norge, Danmark og USA. Sammen med Åse Kleveland, Lars Klevstrand og Lillebjørn Nilsen utgjorde hun visegruppa Ballade på 80-tallet. Hun har de senere år arbeidet med teater og musikk i Den Norske Opera, Det norske teatret, Seniorteateret, og med egne soloforestillinger i friteateret Lille Vindharpe, og med H.C. Andersens eventyr.

– Denne konserten, som heter «Sanger om Lyset 2017», skal feire overgangen til en lysere årstid og det kommer garantert til å bli vakkert. Jeg overvar prøvene i går kveld og det låt utrolig flott, lover Buljo.

– Spennende klanger

Grimstad skal synge sammen med den kjente joikeren Sara Ajnnak, sopranen Hege Sofie Nilsen fra Alta og Inger Johanne Oskal.

– Dette firspannet kommer garantert til å skape stemning, og musikerne som skal bakke dem opp er blant annet den internasjonalt anerkjente musikeren og multiinstrumentalisten Stein Austrud. Han har jobbet med samiske artister i over 20 år gjennom sitt engasjement i orkestret til Sami Grand Prix, og i andre prosjekter. Han har skrevet og produsert sangen «Ándagassii», som i 2008 ble kåret til tidenes beste samiske låt. Med seg i bandet har han Tarjei Nysted som har fiolin som hovedinstrument. For anledningen skal han spille på både flygelet og orgelet i kirken. I tillegg skal han til spille nøkkelharpe, bratsj, fiolin, hangdrum og andre spennende instrumenter. Det betyr kort fortalt et veldig moderne lydbilde som kles opp med spennende instrumenter som man vanligvis ikke hører fremført live, sier Buljo.

– Verdenspremiere

Før konserten i katedralen byr festivalen på en aldri så liten verdenspremiere.

– I kultursalen skal vi ha et arrangement som heter «Med samene og Nord-Norge til Anfield», som skal gi oss en verdenspremiere av en nyinnspilt musikkvideo av den kjente fotballhymnen «You ‘ll Never Walk Alone», som har fått en samisk vri. Før vi skal vise videoen skal  produsenten og de som står bak videoen, fortelle om ideen til dette unike prosjektet, samt prosessen som de hadde med gjennomføre det hele i Liverpool og Alta. Dette er et arrangement for alle som liker fotball og god musikk,  minner Buljo om.

Spiller blodferske låter

I helgen fortsetter festivalen med to konserter som skal gå av stabelen hos City scene.

– Fredag spiller Felgen Orkester, og før konserten skal vi ha en kåring av årets samiske radiohit. Konserten med Felgen Orkester er et must for de som liker Plumbo eller Hellbillies, for dette er et skikkelig partyband som ofte for fram mye allsang. Dagen etter står den samiske rapgruppa Duolva Duottar på scenen. De skal spille alle sangene fra sitt nye album som skal slippes i løpet av dette året, så dette blir en unik mulighet for de om har lyst å høre de uutgitte låtene. For få uker siden slapp de sin nye singel «samestaten», sier Buljo.