De siste månedene har fem ansatte ved fakultetet for idrett, reiseliv og sosialfag ved UiT i Alta fått opprykk til toppstillinger. Fakultetet fikk i forrige uke sin andre professor i reiseliv. Bente Heimtun har gjennom et langt, grundig og systematisk arbeid opparbeidet seg en kompetanse som kvalifiserer til professorstatus. Nylig ble arbeidet hennes vurdert av en oppnevnt kommisjon, før avgjørelsen kom i forrige uke.

–  Jeg er stolt over å kunne feire nok en kvinnelig reiselivsprofessor ved Institutt for reiseliv og nordlige studier, sier dekan Wenche Kjæmpenes ved fakultetet ved UiT Norges arktiske universitet.

Mange med høy kompetanse

Alle som får opprykk til professor får vurdert sine arbeider av en faglig kommisjon. For å kunne bli tilkjent toppstillingskompetanse må en vise omfattende forskning og utviklingsarbeid av høy kvalitet utover det som kreves av en doktorgrad eller en førstestillingskompetanse.

I høst var det Young-Sook Lee ved Insitutt for reiseliv og nordlige studier som fikk opprykk til professor. I løpet av denne siste uken er det også kommet to nye professorer ved Idrettshøgskolen, og tirsdag markerte fakultetet at Herbert Zoglowek og Kolbjørn Rafoss fikk dette opprykket.  Ved samme institutt  fikk Carsten Rolland opprykk til dosent. Alle fem har oppnådd den høyeste kompetansen som er mulig innenfor universitets- og høgskolesektoren.

Historisk begivenhet

–  At vi får fem opprykk til toppstilling på så kort tid er en historisk begivenhet for oss. Skal vi ha professorer i Alta, må vi nemlig få det til sjøl, forteller Kjæmpenes stolt.

Gjennom fusjonen med Universitetet i Tromsø har de ansatte fått en ekstra driv til å arbeide med øking av kompetanse.

Så stor begivenhet er disse utnevnelsene, at IRS-fakultetet vil holde en stor toppstillingsmarkering 21. mars. Denne markeringen er åpen for alle.

– Der vil alle fem presentere noe av sin forskning og sitt arbeid, forteller hun.