– Mens vi venter på å få saken gjennom i kommunen, kan vi bidra med penger så Joar kan leie inn den hjelpa han trenger, oppfordrer Ellen Inga Leirbakk som har gått i bresjen for å samle inn penger til Joar Eira Rasdal fra Kautokeino.

Joar klarer ikke de enkleste ting, som å ta ut av oppvaskmaskinen, og lignende. Han har brukerstyrt personlig assistent (BPA), men bare fra klokka 10 til 18, mens han tidligere hadde fra 8 til 22.

Tok fra han timer

Etter at Kautokeino kommune i høst fratok Joar Eira Rasdal (44) flere timers assistanse, har mannen blitt mer og mer isolert. Altaposten skrev om Joars fortvilte situasjon i november. Han har flere ganger havnet på sykehus.

Den tidligere så aktive og suksessrike idrettsmannen innen både fotball, hopp og ski har vunnet flere NNM. Han har også spilt på A-laget til Alta IF.

Joar fikk en alvorlig hjerneskade i 2003 da en aneurisme sprakk i hodet hans og han fikk en stor hjerneblødning som 30-åring. Den gang sa man at han hadde små sjanser for å overleve. Joar har utposning på blodårene, og epilepsi. Han har komplekse hjerneskader og problemer med motorikken. Han har dren i hodet, delvis lammelse og brennende smerter.

– Uten assistent kommer meg ikke ut og får ikke en gang matet reinene mine om morgenen. Mine kjørerein er mine barn, de har reddet livet mitt. Da jeg hadde mest lyst til å havne under torva, var det tankene om hvordan reinene mine skulle klare seg uten meg som ga meg styrke og en meningsfull hverdag. Reinene mine er mine reddende engler, sa Joar Eira Rasdal til Altaposten i november.

Må betale selv

Nå må Joar selv betale for assistenter hvis han ønsker mer hjelp eller å ha med seg assistenter på lengre turer som reinkappkjøringer og idrettsarrangement. Og det har ikke Joar råd til. Det medfører til at han er store deler av dagen sitter hjemme. Livsgleden, livskvaliteten og motivasjonen er borte.

Kronerullinga

Nå har en venninne starta kronerulling for Joar. På Facebook-gruppa «Kronerulling for en bedre hverdag for Joar Eira Rasdal» har venner tatt initiativ til å hjelpe han.

– Sammen klarer vi kanskje å samle penger til Joar så han kanskje kan få råd til å være med på diverse aktiviteter som han liker, mens familien fortsetter kampen mot kommunen, så Joar får det tilbudet han har krav på, sier Ellen Inga Leirbakk.

– Hjelp en sambygding, kjernekar, kompis og slektning, som kjemper sin hittil største kamp mot kommunen, sier hun.

De som vil bidra kan sette inn på 4740.36.63790 eller sende vipps til Joar på 902 08 525.

– Siden kan også brukes til å sende en hilsen til Joar. Det blir han kjempeglad for, sier Ellen Inga Leirbakk.