Selskapet skal i mars-april i år gjennomføre rensking og sikring av fjellskjæringa ved Tutteberget på veien til kraftstasjonen i Sautso.

For å være på den sikre siden ber Statkraft Energi AS Alta kommune avklare om det er registrerte kulturminner eller rødlistede arter i området som entreprenøren må ta særlig hensyn til. I et brev til Jon-Håvar Haukland i miljøavdelingen i Alta kommune, skriver Statkraft at de vil vite om det finnes registreringer om dette.

Må avklares først

– Dersom det ytterligere ut over våre registreringer finnes lokale kunnskaper som omhandler informasjon om naturtyper, verneområder, rødlistearter, kulturminner og friluftsområder er vi takknemlig for informasjon, skriver Statkraft Energi.

De peker på at dette må være avklart før man velger løsning for å sikre fjellskjæringa, særlig hvis det er snakk om en løsning med å sprenge bort overheng over veibanen. Kraftverkseierne ønsker tilbakemelding fra kommunen og også fra Fylkesmannen i Finnmark.

Sparte bergnabben

For de fleste som har kjørt veien til Sautso, vil Tutteberget, fjellnabben som henger over veien i svingen der Joatka fjellstue har sitt garasjeanlegg, være godt kjent. Mindre kjent er det kanskje hvorfor det ser ut som det gjør og hvorfor det har fått navnet Tutteberget.

– Da veien ble bygget drev nå avdøde Ole E. Sønvisen, kalt Tutte, med anleggsarbeid på denne veien. Da han skulle skyte noe fjell i denne svingen, forteller historien at han oppdaget et rovfuglreir oppe på toppen av bergnabben og derfor boret en spesialsalve slik at toppen hvor reiret lå, ikke ble sprengt vekk, men at veien kunne passere forbi overhenget, forteller Jon-Håvar Haukland.

Profil i fjellet

En annen historie om Tutteberget går omtrent slik: Sønvisen sprengte fjellnabben slik at den fikk en profil som liknet på hans egen ansiktsprofil. Men om dette var tilsiktet, forteller ikke historien noe om.

Jon-Håvar Haukland sier til Altaposten at Statkraft Energi AS har bedt om et snarlig svar, og straks kommunen er ferdig med sine undersøkelser vil Statkraft få vite det de lurer på. Også om det er eventuelle rødlistede arter eller andre forhold som gjør det komplisert å gjøre inngrep.