Thomas har en type epilepsi som er vanskelig å behandle og har vært syk helt siden 2003. Han er moderat funksjonshemmet, og vil aldri helt riktig bli voksent kognitivt.  16-åringen er avhengig av tett og god oppfølging til alle døgnets timer, og er derfor flere dager i måneden på en avlastningsbolig i Alta, hvor han har personlig assistent.

– Han har tidligere vært på barneavlastningen, men nå har flyttet til barnebolig på Aronnes. Som mamma er det ikke enkelt å overlate sin sønn til andre, men de ansatte i boligen gjør en kjempejobb. Jeg er trygg mens han her er og setter enormt stor pris på jobben de gjør, sier mamma Siv Tanja Olsen-Gaup.

Nytt hjem

Da Thomas i høst flyttet inn i sitt nye hjem var Siv Tanja meget spent på hvordan det kom til å gå.

– Han er mye dårlig og har ofte nattevåk. Når man har barn med spesielle behov er det viktig at barnet blir ivaretatt, slik at det får en god livskvalitet. Men de har vært utrolig flinke her på boligen, mye takket være en god leder. Thomas har mange gutter rundt seg som er flinke og fleksible. De tar han med på fisketurer, handler på Biltema og er flinke til å aktivisere han.

– Jeg kan tenke meg at det å jobbe med barn med spesielle behov er krevende, og det er nok ikke mange som vet hvor tøft og krevende det er. Derfor er jeg så takknemlig for de som jobber rundt min sønn og vil gi de en julestjerne, sier Siv Tanja.

En givende jobb

Det er Hege Seppola og Sten Rune Mienna som er på jobb når Altaposten banker på. Selv vet de ingen ting og blir veldig overrasket når de hører hva Thomas og Siv Tanja har stelt i stand.

– Så overraskende! Nå ble jeg virkelig glad.  Det er utrolig gøy å bli satt pris på, men dette er veldig uventet. Jeg kan ikke si så mye annet enn takk, sier Hege.

– Men det fortjener dere, for alt dere gjør, til tross for de utfordringene som er, skyter Siv Tanja inn.

– Dagene er urolig varierte, og for meg gir det en glede å kunne være her. Det er på mange måter totalen som gjør at det er noe helt spesielt. Man lærer utrolig mye hver dag og ingen dag er lik, sier assistenten.

Tospråklig

Sten Rune er en av to samiskspråklige som jobber ved avlastningsboligen. Det er en trøst for Thomas når dagene blir ekstra tunge.

–  Da vil han gjerne prate samisk, sier Sten Rune.

– Thomas er glad for det og er ekstra glad i de som prater samisk med han. Hjemme prater jeg mest mulig samisk med han. Og når han ringer faren sin går det på samisk, legger mammaen til.

– Har jeg og Sara ikke vært på jobb en stund, spør han ofte etter oss, skyter Sten Rune inn og takker nok en gang for julestjerna.