Elevene som har natur, miljø og friluftsliv som valgfag har brukt høsten og vinteren til å bygge gapahuk i skogkanten ved Sandfallet ungdomsskole.

Nå er byggverket er ferdig og da passet det godt å invitere 4. trinn fra Komsa skole og Aronnes skole til utedag ved gapahuken. Været, som akkurat denne dagen sørget for stengte veier og innstilte flyavganger, stoppet ikke elevene fra å kose seg utendørs.

Bruker nærområdet

Å være vert for 4. klassingene forplikter. Ungdomsskoleelevene måtte sørge for at gjestene fikk servert både varm gløgg og pepperkaker. De måtte leke med dem i akebakken og sørge for en kaffetår til de voksne. Vi hørte også rykter om at julenissen var på tur.

Lærerne Grete Lill Vikdal Eriksen og Rune Skaufel ønsket en vinteraktivitet som kunne gjøres, selv om de bare har en time og 15 minutter til rådighet til faget hver uke.

– Vi har jobbet mye med allemannsretten og om hvordan vi kan ferdes i naturen og bruke nærområdene. Her var det mye trær som var det hugd ned fordi skolen er bygd ut – så da fikk vi brukt det og nærområdet på en fornuftig måte, forteller Vikdal Eriksen.

– Ungdommene skal også bruke gapahuken til overnatting, slik at de blir litt mer forberedt til vi skal på langtur, sier hun.

Forbilder

Lærerne som fulgte de yngste elevene mente at ungdomsskoleelevene er mye bedre forbilder for 4. klassingene enn de voksne lærerne.

– Det er bedre at dem ser at ungdommene også har på seg lue og varme klær, enn at vi skal «mase» om det, forklarer en av lærerne fra Komsa skole.

Vikdal Eriksen mener dette er en ypperlig anledning for ungdommene til å lære bort det de selv har lært i løpet av høsten.

– Da er våre ungdommer på toppen av læringspyramiden – det er de som lærer mest, forklarer Vikdal Eriksen.

Hun mener også at overgangen til ungdomsskolen kan bli enklere for de ungene som har vært her og blitt kjent med området.