Det mye omtalte lærerløftet, som innebærer et krav om fire i matematikk og på sikt i norsk har skapt problemer for mange av de som ønsker å utdanne seg til lærere.

Redningen ble for mange sommerkurset i matematikk. Men når resultatene kom, var de knusende. Overskrifter som «90 prosent strøk på mattekurset» var ikke uvanlig å se. Den trenden håper og tror assisterende instituttleder ved UiT i Alta, Tore Nesheim de skal klare å snu.

– Det var en høy strykprosent på forkurset i hele landet. Av det har vi erfart at det er for kort tid å hente seg inn på en måned, sier han.

«Lærerpakken» er et fem måneders kurs i norsk og matematikk. Kurset holdes i samarbeid med UiT og OPUS (kurs- og utviklingsavdelingen ved Alta videregående skole).

– Vi har tro på at det er det som trengs for å få det til. Elever som har behov kan ta begge.

Kurset er åpne for til de som ønsker å bli lærere, men som trenger å forbedre karakterene slik at de kommer inn på lærerutdanningen. Kurset holdes i Alta, Hammerfest, Kirkenes og Storslett.

Oppstart i januar

Med oppstart 16. januar minner Nesheim på at søknadsfristen er allerede 12. desember.

– Det er her en unik mulighet til å komme inn på lærerutdanningen. Hvis man er i tvil, så bør man prøve og heller ombestemme seg hvis man har valgt feil, mener Nesheim og oppfordrer til flere å søke.

Kan bli nasjonal standard

Nesheim forteller at han nylig kom fra møte med Vest-Finnmark regionråd. Her var alle enige i at det er viktig å ha nok lærere i tiden som kommer.

– I fellesskap har rådmenn og ordførere diskutert hva som skal til for at flere kommer inn på lærerutdanningen. Dette kan bli et slikt tiltak, sier han og legger til at også kunnskapsministeren har vært på banen.

– Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er bekymret over mangelen på lærere i nord og roser tiltaket. Dersom det viser seg at dagens modell levere like dårlige resultater i år, kan vår modell med fem måneder, totalt 15 kursøkter per fag, blir det kanskje starten på en alternativ nasjonal modell, sier Nesheim.

– Hvem bærer kostnaden?

– Slik det er nå tar vi dette på egen kappe. Det er gratis for studentene å ta kurset, men de må selv betale for privatisteksamen. Hvor mye det er snakk om ønsker jeg ikke å kommentere, men vi mener at den er verdt å betale. Blir dette en permanent løsning, får vi komme tilbake til finansieringen, avslutter han.