Nå har lykken snudd for Tor Mikkola og hans familie. Båt nummer to er kjøpt og samfunnsdebattanten gjør det bra både på hjemmebane og den politiske arena. For lesere av Altaposten er den alltid optimistiske og idérike Tor godt kjent fra tiden da han fra sin base i Pollen - «der ingen skulle tru nokon kunne bu». Det var nesten ikke en uke der fiskeren og samfunnsdebattanten ikke var å finne i spaltene i lokalavisen. Så i 2014 slukket optimisten lyset og dro. Mannen  som er født og oppvokst i den lille veiløse bygda, og var blitt et symbol på en kamp mot sentralisering, innså at slaget var tapt.

– Det er to grunner. Det er ikke lengre fisk inne i området, og det er ikke fiskemottak. Vi klarer oss ikke der ute. De tre siste årene har vært en kamp for å overleve. Vi måtte dra mens vi ennå hadde råd, fortalte Tor til Altaposten.

Lykken smiler

Ferden gikk til Honningsvåg. Både han og fruen Bjørg Pettersen hadde hver sin fiskebåt da de dro fra Pollen. Den ene ble solgt. Den andre beholdt familien. Både han og Bjørg skulle prøven lykken i nye yrker. Han fikk jobb  som arbeidsleder/innsatsleder i oljevernet for å sikre oljeomlastingen på Sarnesfjorden vinteren 2014.  Fruen startet i jobb på flyplassen.

– Da oljeomlastingen ble flyttet til Kirkenes begynte jeg å jobbe som prosjektleder innenfor teknologiutvikling. Vi utviklet utstyr for bruk i oljevern. Da bedriften jeg jobbet for, Arctic Protection, la ned prosjektene ble jeg arbeidsledig. Jeg hadde sikkert funnet meg arbeid på land, men jeg lengtet tilbake til fiskebåten, forteller friskusen fra Pollen.

I januar i fjor var han tilbake i yrket han elsker. Fortsatt var kona i full jobb på flyplassen.

TVUNGET PÅ LAND: Tor Mikkola og kona Bjørg fikk ikke endene til å møtes da etter mange års kombinasjonsdrift med sau og fiske i Pollen. Nå har de flyttet til Honningsvåg og drifter med hver sin båt. Bildet er tatt på kaia i Pollen. Foto: Arkiv

– Nå har jeg solgt båten min til Bjørg. Hun har sagt opp jobben på flyplassen og er nå heltidsfisker. Selv overtar jeg en ny bruktbåt på 35 fot i løpet av uken og regner med å ha den klar til nyåret, forteller Tor og legger kjapt til:

– Vi trives godt som fiskere i Nordkapp. Her er mange og gode fiskemottak, egen egnesentral for line og et godt fiskermiljø.

Krabber vestover

Det er imidlertid ikke bare Tor, Bjørg og barn som er på flyttefot. Det skjer også med en ressurs som er blitt et nasjonalt stridstema, selv om den er veldig lokal. Kongekrabben er på vei vest og nordover. Tor måtte avslutte vintertorskfisket fordi garnene gikk fulle av krabbe. Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og hans høyre hånd, statssekretær Ronny Berg, har foreslått å flytte krabbegrensen vestover. Fiskerne fra Vest-Finnmark skal få kvoter som fiskerne i Øst-Finnmark til nå har hatt monopol på å hente opp.

AKTIV: Tor Mikkola var viktig talsmann for Altas ytterdistrikt da han bodde i Pollen med sin familie. Her tar han i mot en befaring på kaia. Etter å ha flyttet til Honningsvåg har han engasjert seg i fiskeripolikken og gjør stor suksess som Venstre-politiker. Foto: Akriv

Men tilbake til Mikkola og en dag på vårvinteren 2015. Torskegarnet skulle trekkes.

– Det var noe så voldsomt med krabber. Og dette kom i løpet av ei kort natt. Jeg har aldri opplevd maken! Det var så mye at garnet var revna – det var bare lørv igjen av hele bruket. Dette beviser at når man først kommer over krabbe, så er det forferdelig mye krabbe som kommer. Det er enten eller, finnes ikke mellomting, fortalte den erfarne fiskeren til Altaposten og la til:

– Jeg bruker å se på «Deadliest catch» på Discovery. Det føltes nesten som om jeg var med i denne.

Åpen for debatt

Tirsdag denne uka inviterte Mikkola og Venstre til et åpent fiskerimøte i Nordkapp. Et tyvetalls fiskere møtte fram. I konkurranse med presidentvalget i USA ble det lite medieoppmerksomhet  rundt møtet. Førstekandidat for Venstre i Finnmark, Trine Noodt, og Pål Farstad fra Venstre sentralt, skulle være tilstede. Noodt fikk imidlertid bilproblemer og rakk aldri fram.

– Det handler om fiskerne fra Vest-Finnmar skal slippe inn i kvoteområdet, og hva  kravet eventuelt skal være for å få full krabbekvote, var Mikkolas forhåndsannonsering av møtet.

Toppkandidaten på Venstres stortingsliste ved neste høsts valg, Trine Noodt, forteller til Altaposten at Tor Mikkola har klart å gjøre Venstre til fiskernes talsmann i Nordkapp i løpet av kort tid i kommunen. Hun er ikke overrasket:

– Han er veldig lett å like, ikke bare for oss som er meningsfeller, men for alle. Tor betyr enormt mye for Venstre.

Fredagens krabbemøte ble lansert av  den tidligere lederen av fjordfiskernes forening for at de lokale fiskerne skulle bli hørt.

– Møtet var veldig nyttig. Dagens ordning hvor krabberessursen forbeholdes fiskerne i Øst-Finnmark har vært veldig viktig for å skape grunnlag for en positiv utvikling i fjordbygdene i Øst-Finnmark. Nå kommer det inn nye argument for å utvide grensene og slippe nye fiskere til. Møtet i Nordkapp var utrolig viktig for oss. Det gir oss et mye bedre grunnlag til å konkludere, noe Venstre fortsatt ikke har gjort, sier Noodt.

Politiker med suksess

Litt mot alle odds har Venstre fått et aktivt lokallag i kystkommunen Nordkapp. Tor Mikkola vedgår at fiskeripolitikk ikke har vært Venstres sterkeste kort, men opplever at yrkesbrødrene har fått tillit til han og Nordkapp Venstre. Bare måneder før valget i 2015 så Nordkapp Venstre dagens lys. Det til tross, i kommunevalget feide Venstre inn i kommunestyret med to representanter.

– Resultatet var over all forventning. Jeg sitter som gruppeleder. I tillegg er jeg første vara til formannskapet  i en valgteknisk konstellasjon med Høyre, og er medlem i hovedutvalget for teknisk og miljø. Den andre faste kommunestyrerepresentanten, Hugo Salamonsen, sitter i oppvekst og kultur. I tillegg er fruen Bjørg Pettersen nestleder i kontrollutvalget, forteller Mikkola.

Fiskeren er på 6. plass på stortingslista til Venstre ved stortingsvalget, men innser at han de neste fire årene vil være på havet og ikke i Oslo. Det er han ikke spesielt lei seg for. Likevel er han klar for å trå inn på den nasjonale scene for å diskutere fiskeripolitikk. Han blir en del av Venstres fiskeriutvalg.

– Stopp ranet

– Mitt budskap skal jeg rope så høyt ut at det høres: Stopp ranet av rettighetene til finnmarkingene som Ap satte i gang og har blitt fulgt opp i enda sterkere tempo av Høyre/Frp-regjeringen. Fisken som fiskes i Finnmark må landes hær. Stopp salget av fiskerettigheter sørover. Nå er rettighetene i ferd med å havne i hendene på noen få, klargjør Tor Mikkola.

Han ønsker en fiskeripolitikk der fiskerihavner utbedres og bygges ut, få strøm til fiskebåtene, avfallshåndtering og stimulere til utvikling av redskap og håndtering av fisk som gir den beste kvaliteten.  Langt mindre villig er han til å snakke om Venstres beinharde krav til miljøavgift, eksempel på diesel som vil ramme fiskerne knallhardt.

– Unntak, det gjelder å få fram kunnskap til partiet sentralt så fornuftig avgifter kan balanseres av unntak for å skjerme distrikt og utsatte grupper, er beskjeden fra Tor Mikkola.