Alta kommune har åpnet pengesekken for å tilrettelegge for et lakseslakteri som ingen i dag tør si blir en realitet.

– Dette er ikke gambling, men vi vet ikke om aktørene som planlegger et lakseslakteri i Vest-Finnmark velger Alta og Langnes. Men Alta kommune blir uansett ikke stående med et sjørettet industriområde på over 100 mål uten aktivitet. Noe kommer, det tør jeg garantere, sier rådmann Bjørn Atle Hansen i en kommentar til Altaposten.

Uenig om bruken

Kommunestyret ble tirsdag invitert til en budsjettregulering der nye 10 millioner kroner skulle legges i utbyggingen av Langnes industriområde. Dermed vil kommunen ha brukt rundt 35 millioner kroner når årsskiftet passeres, og så er det i økonomiplanen satt av ytterligere 10 millioner kroner til utbyggingen utenfor Talvik i 2017.

– For Alta er dette gull. Vi får et sjørettet industriareal til under 50 millioner kroner, slår rådmann Bjørn-Atle Hansen fast og hevder at han ikke mister nattesøvnen på grunn av satsingen.

Nattesøvnen påvirkes heller ikke av at det er røster i kommunestyret som slett ikke vil være med å tilrettelegge for et lakseslakteri på Langnes.

– Administrasjonen tar i mot ordrer fra kommunestyret, og beskjeden er å tilrettelegge på en best mulig måte for et lakseslakteri som kan gi Alta viktige vekstimpulser og vil bety svært mye for framtidig utvikling. Er noen uenige så er kommunestyret arenaen for å ta dette opp, sier Hansen.

Miljø kontra vekst

Under kommunestyrets møte brukte nettopp MDG og Miriam Akkouche muligheten til å synliggjøre at partiet gjerne bevilger millionene til utbygging av Langnes, men ikke fordi kommunen skal stå sterkest i kampen om det kommende lakseslakteriet. Det fikk Frp til å se rødt, eller kanskje blått, men i alle fall ikke grønt.

– Jeg må innrømme stor forundring over at MDG varsler kamp mot etableringen av et lakseslakteri på Langnes.Vi har klare vedtak i kommunen på å bygge ut Langnes for å kunne tilby gode tilrettelagte areal for lakseslakteriet. Frp forventer at MDG og eventuelt andre i kommunestyret som ikke liker slakteri, følger flertallet. Det er det som er demokrati, var Rut Olsens (Frp) oppfordring til Akkouche.

Fra miljøvernsynspunkt har det ofte blitt påpekt at et lakseslakteri, selv ute på Langnes, vil komme innenfor vernegrensene i Nasjonal laksefjord.

– Dette er demokrati

Venstre og Trine Noodt reagerte resolutt på kommentaren til Olsen og Frp. Hun gjorde oppmerksom på at Venstre støtter utbyggingen av Langnes, men at det ikke betyr støtte til lakseslakteri.

– Venstre er på langt nær klar for å konkludere med at vi ønsker lakseslakteri på Langnes. Vi er for industri, men ikke lakseslakteri her, sa Noodt.

Miriam Akkouche gjorde det klart at hun ikke ville godta noen munnkurv, men ville til enhver tid synliggjøre meninger og partiets synspunkter, også i miljøsaker der partiet ikke var en del av flertallet:

– For meg er nettopp at alle får fremme sitt syn som er demokrati.

Slakteriavgjørelsen faller snart

Det bekrefter rådmann Bjørn-Atle Hansen og henviser til tilbakemeldinger fra en av aktørene blant de tre selskapene som er aktuelle i et felles lakseslakteri for Vest-Finnmark.

– Grieg har gitt tilbakemeldinger til Alta kommune om at en avgjørelse om hvor slakteriet skal etableres vil «komme innen rimelig tid». Hva som er rimelig tid kan selvsagt diskuteres, men jeg tolker det som at avgjørelsen kan komme i løpet av høsten, klargjør Hansen.

De tre aktørene Cermaq, Grieg og Norway Royal Salmon har engasjert konsulentfirmaet INAQ til å gjøre en første analyse av mulige alternative lokaliseringer. Oppdrettsaktørene har imidlertid ikke låst seg til Alta og Hammerfest som alternativer, slik det først kunne se ut. I utredningen er også andre alternative lokaliseringer vurdert.