Drømmen om aksjeselskap falt i grus, men nå ønsker kommunen at Alta og omegn turlag skal overta drifta av observatoriebygget på Halddetoppen. Det er det minste bygget på toppen som skal overtas av turlaget, der det er overnattingsplasser. Går alt etter planen kan det skje allerede fra våren 2017.

– Jeg er helt sikker på at vi skal få til å drifte dette på en god og profesjonell måte. Jeg er ikke i tvil om at det vil være bra for kommunen å få oss med, sier Katrine Fugelli Simonsen, leder i Alta og omegn turlag (AOT).

Katrine Fugelli Simonsen mener turlaget helt fint kan ta hånd om bygget på Haldde. Foto: Arkivfoto

– Når avtalen er klar, og politikerne har sagt sitt, vil vi legge avtalen frem for medlemmene våre. Det er de som bestemmer til slutt, sier hun.

Turlaget er vant med å drifte hytter flere steder, og har Den norske turistforening (DNT) i ryggen. De driver fra før av hyttene i Bojobæski og Reinbukkelv. DNT står bak drifta av hytter og fyr over hele landet.

– Fint at noen tar ansvar

Alta kommune er likevel avhengig av flere samarbeidspartnere, både når det gjelder vedlikehold, men også for videreutvikling av Haldde som attraksjon.

– Det er fint at noen tar ansvar. Det vil bli spennende å få inn turlaget, så jeg er veldig positiv til dette. En DNT-hytte oppe på Haldde vil være et signalbygg, synes rådgiver Dag Arne Johannessen i Alta kommune.

Samtidig får kommunen noen til å ha oppsyn med observatoriebygningen på Haldde. Også UiT Norges arktiske universitet vil bidra økonomisk. Turlaget på sin side vil innkalle til ekstraordinært medlemsmøte når politikerne har sagt sitt.

AOT har nedsatt ei egen arbeidsgruppe som har jobbet med forslag til avtale. Kommunen skal sette i stand bygget så det kan leies ut.

Det er forventet at kommunen må bruke 150.000-200.000 kroner i året på vedlikehold, i tillegg til oppgraderingen. Fra før av har man brukt mer enn 7 millioner for å stoppe forfallet på Haldde. Nå skal saken først behandles av hovedutvalget 31. oktober, før den går videre til formannskapet.