– Telia har flere stasjoner oppgradert til 4G i Finnmark enn oss. Men når vi er ferdige med vår utbygging om 14 måneder, vil Telenor ha opp mot 220 basestasjoner i Finnmark. Det er 40% flere enn Telia. Vi skal bygge mer kapasitet i Alta og prioritere mobildekning med 4G langs veier og i fritidsområder, lover Amundsen, som er dekningsdirektør i Telenor.

Bra fart i Alta

Han er på sin årlige rundreise med bil i Norge, der han måler dekning, besøker medier og snakker med ordførere land og strand rundt. Denne og forrige uke er han i Finnmark.

Etter en treg start, eksploderte Telias 4G-dekning i Finnmark for et halvt år siden. Nå er dekningen svært god, det samme er hastigheten. Det har hovedkonkurrenten fått med seg.

– Ja, de har bra fart, ikke minst i Alta. Men det neste året bruker jeg 60 millioner kroner i Finnmark, det meste noensinne i fylket. 99% av befolkningen i fylket har allerede 4G fra Telenor der de bor, men dekningen skal bli enda bedre og farta skal bli høyere, lover Amundsen.

Slapp hastigheten fri

Vi tar en speedtest med appen Ookla, og undertegnedes bedriftsabonnement hos Telia kommer ut med en nedlastingshastighet i Alta sentrum på 135 Mbps.

– Det matcher ikke vi akkurat nå, men vi har over tid nærmet oss Telia på hastighet, og jeg tror de siste målingene vil vise at det ikke er noen forskjell. 2. september slapp vi hastigheten fri, og etter det har det vært en eksplosjon i hastighet. I Alta har vi over tid ligget på et snitt på 100 Mbps. Du vil ikke merke noen praktisk forskjell på 100 og 135, hevder Amundsen.

Det er imidlertid andre områder hvor Telenor beviselig har vært bedre enn Telia lenge. Som eksempelvis tiden det tar å koble seg opp. Med Telia går det åtte sekunder fra du har tastet nummeret til det begynner å ringe i den andre enden. Når to Telenor-kunder ringer hverandre går det bare 1-3 sekunder.

Bedre på tale

Det skyldes at Telia-kundenes telefoner må koble seg over fra 4G til 3G eller 2G før oppringingen kan sendes eller mottas. Det betyr også at du ofte ikke har datatilgang mens du snakker. Telenor har imidlertid tale over 4G, og telefonen kobler seg direkte fra 4G til 4G.

– Vi er bedre på tale, blant annet fordi vi har tale over 4G. Mens tale er bedre hos oss, har data hengt etter i Finnmark. Det gjør vi noe med, og etter 2017 er jeg helt overbevist om at vi vil oppleves bedre enn Telia, sier Amundsen.

Bygger i tunnelene

For første gang på flere år er Telenor i forkant i utbyggingen av teknologien, blant annet ved at de tre nye tunnelene vest for Alta vil ha 4G når de åpner, og ikke trenger å få det ettermontert, som de andre tunnelene nå får.

– Vi får sammenhengende E6-dekning, og i løpet av noen måneder har vi også skikkelig dekning i Øvre-Alta. Vi har også flere basestasjoner enn Telia mellom Alta og Hammerfest, for å kunne gi god datadekning hele veien. Det eneste vi sliter med er Tanadalen, fordi E6 ligger så nær Finland og vi får frekvenskrasj over grensa. Den er vanskelig å løse, påpeker Amundsen.

Symboler med fart i

Har du telefon nyere enn 2013, så har du garantert tilgang til 4G. Eldre telefoner stopper ofte på 3G, som er et nett som det ikke investeres mer i og som fases ut etter hvert.

Her er en guide til hva symbolene på telefonen betyr:

G = GPRS, 30-40 kbps

E = Edge, 100-200 kbps

3G/H = 10-15 Mbps

3G+/H+ = 42 Mbps

4G = 150 Mbps

4G+ = Opptil 450 Mbps

Pluss-symbolet betyr at telefonen kombinerer flere mobilfrekvenser, som 800- 1800- og 2600-bandet, for å oppnå høyere totalhastighet. 4G+ er ingen ny teknologi, men en videreforedling av mulighetene 4G gir.

Det er bare de aller nyeste telefonene, som Samsung S7 og iPhone 7, som kan kombinere mer enn to frekvenser, og dermed oppnå maksimal hastighet, såkalt 4G++. 4G+-telefoner kombinerer maks to frekvenser.

Tenker hastighet

Dekningsdirektør Tommy Johansen i Telia vil ikke sitte stille og se på at Telenor blir bedre enn dem.

– Jeg har bygd 4G på alle eksisterende basestasjoner og en mengde nye basestasjoner i hele fylket. Telenor vil bli overrasket over det vi har å by på. For ei uke siden kom vi også med tale over 4G+, som utvides til å omfatte alle 4G-telefoner før nyttår. Vi skal framover bygge både i tunnelene og mange nye basestasjoner. Vi tok en sjau sist vinter, men er ikke ferdig med Finnmark, sier Johansen.

– Den store dekningskrigen er noe utvannet, nå er det hastighet og kvalitet det konkurreres på. Når en kunde klager på dekningen så kan det like gjerne være at det ikke går fort nok, eller at det er brudd. Jobben blir i opprettholde god kvalitet, påpeker Johansen.