Laila Davidsen styrte Alta kommune i fire år og var en godt synlig forkjemper for utredning og framtidens sykehus i Alta. Med Stortingets hjelp, der hun selv har ambisjoner om å havne, om nominasjonen i Høyre går i hennes retning i november. Davidsen vil tvinge sin partifelle helseministerstolen til retrett.

Bakke-Jensen med?

Hun har i to valgkamper hevdet at stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen har støttet kravet om utredning. Bakke-Jensen fikk denne uka fornyet sin tillit av nominasjonskomiteen og ligger an til fire nye år på Løvebakken.

– Jeg tror løsningen er så enkel at Stortingets helsepolitikere i vedtaks form må pålegge helseministeren å utrede i Finnmark på samme måte som strukturen utredes i andre deler av landet. Det er etter min oppfatning åpenbart at utredningen fra Oslo Economics er blitt et synlig bevis på strukturen må endres. Tiden er overmoden for at Helse Nord må gå i gang med en omfattende utredning. Alle dører er nå åpne for å skape et optimalt helsetilbud i Vest-Finnmark, klargjør Davidsen

Avventer

Utredningen til analysefirmaet Oslo Economic, som konkluderer med at akuttsykehuset i Vest-Finnmark bør ligge i Alta, og at Hammerfest bør få et nærsykehus, har fått ulik mottakelse. Høyres fylkestingtingspolitiker Vetle Langedahl, som er fra Hammerfest, har åpnet for å flytte sykehuset til Alta dersom dette blir anbefalt i en helhetlig faglig konsekvensutredning. Stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen sier i en sms-melding til Altaposten at han har vært svært opptatt med budsjetthøring, og dermed ikke har hatt tid til å sette seg inn i rapporten fra Oslo Economics.

– Jeg avventer at rapporten legges frem, men vil be Helse Nord ta denne kunnskapen med i sin vurdering, sier Bakke-Jensen i en foreløpig tilbakemelding.

Klar på Alta-sykehus

Tidligere Alta-ordfører Laila Davidsen har vært uvanlig klar over flere år på støtte til en helhetlig sykehusutredning av sykehusstrukturen. Hun har holdt fast ved at Alta Høyre har jobbet for lokalsykehuset skal ligge i Alta. Davidsen påpekte en rekke ganger under sin ordførerperiode at hun hadde støtte og klare vedtak i Finnmark Høyre på at sykehusstrukturen måtte utredes før det investeres tung i nytt sykehusbygg i Hammerfest.

I forbindelse med valgkampen i august 2015 sa Davidsen følgende til Altaposten:

– Mange har følt seg usikker på hvor Høyre står i saken. Det forstår jeg fordi Altaposten har bidratt sterkt til en slik usikkerhet ved å gjenta en rekke ganger at Høyre er mot konsekvensutredning, og ikke jobber for at sykehuset i Vest-Finnmark skal ligge i Alta. Det finnes ingen tvil om at Finnmark Høyre står sammen med Alta Høyre i en kamp for konsekvensutredning, og at Alta Høyre jobber for at framtidens lokalsykehus for Vest-Finnmark lokaliseres til Alta.

Taler Høie i mot

Bare dager etter uttalelsen landet helseminister Bent Høie i Hammerfest, og slo fast at han hadde avgjort at sykehusstrukturen ikke skulle utredes og at sykehuset skulle ligge i Hammerfest.

– Han må legge fram dokumentasjon på at et fortsatt sykehus i Hammerfest er det beste for befolkningen. Inntil jeg får den avklaringen, nekter jeg å slå meg til ro med at Hammerfest skal være alternativet, sa Davidsen til Finnmark Dagblad, som en kommentar til helseministerens  avvisning av kravet om konsekvensutredning.

I dag står Høyre-kvinnen hundre prosent bak kommentaren fra valgkampen 2015. Hun viser til at Høie aldri har lagt fram noen dokumentasjon på at Hammerfest er beste alternativ. Hun viser til  at Høie og  Helse Nord driver et skyggespill der de gjensidig hevder at den andre parti avviser konsekvensutredning og dermed ikke kan gå i gang med utredning.