– Jeg trives godt med hverdagen min, sier Laila Davidsen.

Hun tar steget ut i arbeidslivet igjen, et knapt år etter at at hun forlot ordførerjobben. I høst begynte hun i et vikariat som fylkessekretær i FFO, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon i Finnmark.

Hun innrømmer at tiden fra hun gikk av som ordfører i Alta i september har gått fort. Tiden har hun bruk til å koble av, før hun tok grep om jobbsøkingen, og ordtaket «man høster som man sår» vil nok Davidsen kjenne seg igjen i.

– Da denne muligheten bød seg var jeg raskt på banen, da det å jobbe for en bedre hverdag for innbyggerne har vært en drivkraft også i mitt politiske engasjement. Samtidig får jeg i denne jobben brukt min kompetanse og erfaring til å gjøre en forskjell for funksjonshemmede og kronisk syke, forteller Davidsen, som de siste dagene også har fått oppmerksomhet i nominasjonen til Høyre – senest med 1. plass fra Sør-Varanger Høyre.

Likestilling og deltakelse

FFO Finnmark er en paraplyorganisasjon for 29 ulike medlemsorganisasjoner som til sammen har cirka 6.500 medlemmer over hele Finnmark. Davidsen forklarer at FFOs overordnede mål er samfunnsmessig likestilling og deltakelse for funksjonshemmede og kronisk syke.

– Selv om vi stadig kommer små skritt videre for denne gruppen borgere, gjenstår det fortsatt mye arbeid. Her vil også fylkespolitikernes fremtidige støtteordninger være av stor betydning, og FFO har i vår hatt møte med fylkesutvalget angående vårt samfunnsoppdrag – så håper vi at det bærer frukter når det fylkeskommunale budsjettet for 2017 lages, sier hun.

– Hvordan er din nye hverdag blitt?

– Som fylkessekretær har jeg, sammen med styret, ansvaret for den daglige driften av fylkeskontoret og sikre god kontakt og dialog med våre medlemsorganisasjoner og FFOs representanter i de ulike brukerutvalgene. I tillegg skal jeg sørge for å følge opp styrets vedtak og uttalelser. Vi deltar aktivt i samfunnsdebatten på ulike områder, så gleder jeg meg til å bidra, sier Davidsen, og legger til at saken om Pasientreiser sin praksis på reisetid og ventetid ved konsultasjoner på UNN er en sak FFO Finnmark har engasjert seg i.

– Vi gir oss ikke gir før den har fått en akseptabel løsning, fastslår hun.

Nettverk viktig

Davidsen har med andre ord ikke gitt helt slipp på politikken og mener at en politisk ballast og et godt nettverk kommer godt med i den nye stillingen.

– Det er mye å sette seg inn i. Vi har mange organisasjoner og medlemmer som stoler på at vi er aktive pådrivere i arbeidet med å gjøre livet til de med ulike funksjonshemninger og kronisk syke enklere og bedre tilrettelagt. En sak er for eksempel universell utforming som skal ivaretas i alle offentlige prosjekter. Der er det nok ikke uvilje i kommunene, men ofte må det komme påminnelser og råd i slike prosjekter fra våre brukere som har erfaring i hvordan det skal og må tilrettelegges.

Takket ja til gjenvalg

Skulle det vise seg at stillingen som fylkessekretær blir kortvarig, har Davidsen åpnet for gjeninntreden i politikken. For eksempel som 1. vara til Stortinget.

– Hva som skjer i fremtiden tør jeg ikke spå, men jeg har svart ja på spørsmålet fra nominasjonskomiteen i Finnmark Høyre angående gjenvalg på stortingslisten. Men akkurat nå får jeg brukt mitt engasjement i jobben som fylkessekretær i FFO Finnmark, og trives meget godt med hverdagen min, avslutter hun.