– Da vi overtok stedet for snart 20 år siden ble det fortalt at snekkerne fikk et kall fra vår Herre om å reise til Korsfjorden å bygge barnehjem – og jeg tror ikke de ble slurvet med oppgaven – i tilfelle «Han» fulgte med. Det er et solid bygg, forteller Ole Magnus Rapp om «kjempehytta».

Det er han og kona Mariam Holter Rapp som eier denne storslåtte plassen. I tillegg eier og driver paret Altafjord Camping i Langfjordbotn.

Den nåværende hovedbygningen som har et bruksareal på 785 kvadrat ble bygd opp igjen i 1950/51, da opprinnelige bygningene på stedet ble brent av okkupasjonsmakten seks år før.

– Vi selger fordi vi rett og slett ikke får tid til å drive både her og i Langfjorden. Vi blir ikke yngre med åra, fastslår Mariam.

Barnehjem

Fra 1918 til 1984, kun avbrutt av evakueringa, har det blitt det drevet barnehjem på eiendommen i regi av Den Evangelisk Lutherske Frikirke.

Her har også vært drevet retreatsenter og evangeliesenter. Ennå i dag kan man se spor av denne drifta i hovedbygningen. Bønnerom og kapell finnes fortsatt i bygget. Dessuten følger det med 25 mål tomt, fjøs med garasje og snekkerbod, samt et naust i fjæra.

– Vi har hatt mange av de tidligere barnehjemsbarna innom på besøk, som kan fortelle at her på barnehjemmet hadde de sine beste år, forteller Ole Magnus.

– Barnehjemmet hadde på det meste 49 barn og 10 ansatte, så opp igjennom årene er det mange barn som har hatt hele eller deler av sin oppvekst akkurat her i Korsfjorden, forteller han.

BØNNEROM OG KAPELL: Spor etter tidligere drift i de gamle bygningene. Foto: EiendomsMegler 1

Mørke år i stolt historie

Årene 1959-1964 er stedets mørke historie. Det ble tidlig på 2000-tallet avdekket vold og seksuelle overgrep mot flere av barna, som på den tiden bodde på barnehjemmet. En tidligere ansatt ved barnehjemmet ble anmeldt av sin tidligere arbeidsgiver, til tross for at forholdene var foreldet. Frikirken mente at det ikke finnes en moralsk foreldelsesfrist. Senere er det gitt billighetserstatning fra Staten for offentlig svik mot flere av ofrene.

Disse tragiske hendelsene har de senere årene overskygget mye av barnehjemmets stolte historie – alle de årene stedet var en trygg og god plass for barna.

Næringseiendom

Ole Magnus og Mariam har drevet med utleie og turistfiske fra eiendommen. De har også gjort utbedringer i forhold til brannsikkerhet og skiftet fyrkjelen i bygget. I dag er hovedbygget tilpasset for fisketurister og i underetasjen er det sløyebenker og frysere. I vinteren har det også vært leid ut rom til turister og andre som har besøkt Korsfjorden. Huset har også vært utleid til både bryllup, konfirmasjoner og andre arrangement som har krevd sin plass opp igjennom årene.

– Det ligger mye historie i veggene og på denne plassen igjennom nesten 100 år, mener Mariam.

Ønsker driftige folk

Nå ønsker Ole Magnus og Mariam at de som overtar også ønsker å ta vare på stedet.

– Det er viktig at en slik eiendom holdes i hevd. Det betyr mye for bygda – og bygda trenger folk, mener de.

– Har man stor familie eller mange driftige venner er det mange muligheter. Her kan man skape sin egen arbeidsplass om man ønsker. Det kan bli Finnmarks største «hytte» – her er ikke mindre enn 18 soverom, kan huseierne fortelle.

Dessuten finner man sjelden en tomt hvor det ikke går vei imellom huset og sjøen. På denne tomta er det åpent helt ned til vannet.

– Det er en idyll, rett og slett, dette er et sted som alltid gir meg sjelefred og ro, forteller Mariam.