– Her lukter det fjøs, kommer det spontant fra Pedersen når dørene til spillesalen åpnes av teatersjef Rold Degerlund, til latter fra både teatersjef og ordfører.  Ap-politikeren lover drahjelp til kampen om nye lokaliteter.

Venter på budsjettet

Både Rolf Degerlund, Helga Pedersen og Johan Vasara krysser fingrene for at man får et statsbudsjett om oppstartsbevilgning for det samiske nasjonalteateret – og at to ferske Hedda-priser har gjort inntrykk.

Helga Pedersen (Ap) spaserte ikke bare i tog mens hun besøkte Kautokeino. På lørdag ettermiddagen besøkte hun også det samiske nasjonalteateret Beivvas. Hun var helt enige med teatersjefen, at nå må noe gjøres.

På kort varsel, og etter anmodning fra Geir Ove Bakken i Alta, kastet den tidligere parlamentariske lederen og nestlederen i Arbeiderpartiet seg rundt og besøkte Beaivvas. Der ble hun tatt imot av teatersjef Degerlund.

Kjent med fjøslukt

Fjøskommentaren til Helga Pedersen falt i god jord. Som påtroppende sauebonde er stortingsrepresentanten bedre kjent med fjøs enn de fleste. Men det ligger et stort alvor bak.

– Jeg er vant til det og har ikke noe imot fjøslukt, men i en teatersal hører det ingen steder hjemme at arbeiderne skal måtte jobbe under slike forhold. Det går rett og slett ikke an, fulgte hun opp med.

Håper på handling

Det var ikke bare salen som rystet stortingspolitikeren.

– Nei, dette var trist og jeg ser klart at et nasjonalteater har behov for bedre bygg og fasiliteter.  Dette skulle faktisk andre ansvarlige nasjonale politikere, med kulturminister Linda Helleland i spissen, sett med egne øyne. Man får et annet perspektiv på saken når man opplever de kummerlige forholdene ved teateret og for dets ansatte. Nå skal jeg følge opp saken og mener vi politikere sammen må dra lasset og få dette inn på neste års budsjett, slik at teateret får sin vel fortjente oppstartsbevilgning fra neste år.

Tar ikke av

Både Johan Vasara og teatersjefen nikker til Pedersens «tordentale». Selv om begge håper på en start fra neste år av, tar Degerlund ikke av foreløpig.

– Dette har vært et langt løp med flere svinger en man trodde var mulig å lage, så nå håper jeg igjen at det skal komme en startbevigning, slik at vi kan fyre av pistolgrepet på våre Hedda-statuer på ordentlig, buldrer svensken i kjent stil.