Merete Hammari Haddal fulgte drømmen. Nå har hun etablert egen virksomhet og jobber nå med å etablere et nettverk av coacher i Alta. Colloquium As heter det nye firmaet og med seg i nettverkssamarbeidet har hun til nå fått Line Ottem og Vibeke Strøm-Hågensen. Begge er selvstendig næringsdrivende, og flere vil komme til etter hvert. På Colloquium AS’ nettside skriver hun at målet er et nettverk med 20 coacher innen fem år.

– Jeg har stor tro på at samarbeid vil gjøre oss enda bedre, sier Haddal.

Utfordrer gjennom dialog

«Colloquium» er latinsk og betyr «dialog». Sammen med opplæring og mestring er dialog noe av det som er selve nøkkelen når det kommer til coaching.

– Vi sorterer og rydder opp i tankene og utfordrer den enkelte igjennom dialog, hva er rett for den deg og hva er rett for din bedrift? Endringer kommer når den enkelte klarer å «snu på flisa» og tenke i nye baner, forklarer trioen Haddal, Ottem og Hågensen.

– For bedrifter er det vesentlig at lederen klarer få den enkelte til å yte sitt beste i organisasjonen, sier Haddal, vi kan hjelpe ledere til å tenke nytt i forhold til den største kapitalen i bedriftene, nemlig menneskene som jobber i organisasjonen.

Ny yrkesgruppe

I Alta er coaching fortsatt ganske nytt. Men lengre sør i landet og i utlandet er dette «big business». Haddal var med på å starte et nettverk av coacher allerede på 1990-tallet, da i Oslo hvor hun bodde på denne tiden.

– Våre kunder kan være alt fra bedrifter til enkeltpersoner som trenger hjelp til å tenke nytt, forteller hun.

– Hvordan er markedet i Alta for coaching?

– I Alta har det vært litt lunket, men helt klart voksende. Vi er jo en helt ny yrkesgruppe i byen. Jeg har stor tro på dette og har allerede kunder som jeg coacher i dag, sier Haddal.

Ingen av dem vil være med på at dette kan være et kostbart og kanskje en litt egoistisk investering i eget liv.

– Nei, det handler om at du skal trives og ha det godt med deg selv. Har du det bra, vil også de som er rundt deg få det bedre – dette gir bare gode ringvirkninger, fastholder trioen.

– Penger kan ikke måles opp mot verdien av å gjøre noe som er godt for deg, mener Haddal.

Ikke terapeuter

For enkeltmennesker kan endring kan være en tøff prosess og komme gjennom. Likevel er det viktig å komme igjennom og ikke gå rundt det som stopper deg fra å gjøre endringer i livet. Trioen har ingen oppskrift, det er opp til den enkelte å finne sin vei. Ofte må det tas et oppgjør med de nedarvede sannhetene man lever med og bryte inngrodde mønster og atferd. Den enkelte må gjøre «jobben» selv, vi går ved siden av og støtter og utfordrer valgene som tas, sier Hågensen.

– Vi tåler også de tunge samtalene, men vi er verken psykologer eller terapeuter, derfor kan vi kan be vedkommende å ta kontakt med helsevesenet om vi mener det er behov for det, klargjør Ottem.

Ta ledelsen

I Alta er det ifølge Haddal 150 personer som går sykmeldt hver dag. Trioen mener at misnøye med egen arbeidsplass og eget liv faktisk kan gjøre mennesker syke. Haddal er sikker på at i dette høye tallet med sykmeldte er det også mennesker som trenger veiledning i forhold til eget liv.

– Hvis du vet hva som gjør deg misfornøyd, finner man også ofte ut hva som må gjøres for å endre på det, forteller Hågensen, og mener ønsket er at hodet og hjertet skal jobbe sammen.

– Men vi «koser» ikke med misnøyen, vi jobber for å finne løsninger og endre fastlåste mønstre. Har du et problemer, er det faktisk du som må finne løsningen, du må ta ledelsen i eget liv, fastslår hun.

– Vår deltagelse bidrar til at du når raskere til målet, avslutter Haddal.