– Dette er totalt uakseptabelt. Mange av de små elvene innerst i Altafjorden har små og sårbare stammer av ørret. Garnlenker som dem vi dro opp mandag morgen, ødelegger disse småelvene, sier naturoppsyn Rune Somby til Altaposten.

SNO fikk tips søndag kveld om at det sto en del garn i sjøen mellom Rafsnes og Transfarelv, og naturoppsyn Espen Ottem dro morgenen etter ut med oppsynsbåten Polarjo. Det var litt av en jobb å trekke opp alt han fant.

VARSLER FLERE TOKT: Her trekker naturoppsyn Espen Ottem opp ulovlige garn. Han kjører oppsynsbåten Polarjo nå i sommer. Foto: Privat

– På den ene lenka hang det åtte garn. De strakk seg fra inne på grunna og 200 meter utover i sjøen. Den innerste delen lå tørt på fjæresjø. Garnene stakk fire meter ned i sjøen, forteller Ottem.

– Så her hadde ikke ørreten eller laksen noen mulighet til å slippe unna?

– Disse garnene fisker nok ganske effektivt hvis fisken kommer forbi, fastslår Ottem.

To menn i kikkerten

Da han dro opp garnene var det imidlertid verken ørret eller laks i garnene denne gangen, bare sandskrubb og makrell.

– Men når det er innsig av ørret og laks så vil disse garnene fylles ganske raskt, fordi fisken søker inn mot land for å beite på flosjø. Her var det til sammen 13 gran, men vi har også tidligere i sommer beslaglagt en del garn i området. Tidlig på sommeren er det stort sett laksegarn, men nå på høsten ser vi begge deler. Garnene finner vi i området fra Russeluftholmen via Rafsnes og Transfarelv til Lathari. Det er et stort problem at slikt tyvfiske foregår i fredningssonen, påpeker Somby.

Han mener det stort sett er gjengangere som er på tokt med garn i munningsområdene.

– Vi har to nangitte menn i kikkerten, som vi holder ekstra godt øye med. Vi prøver å få knepet dem.

– Hva skjer da?

– Da anmeldes de. I Troms vet jeg at bøtene starter på 10.000 kroner fra første ørretgarn, opplyser Somby.

Ønsker tips

Enkelte av tyvfiskerne er utstyrt med frekkhetens nådegave. Somby forteller at sportsfiskere har rapportert at garn er satt ut mens de har stått og fisket.

– Midt mellom de som har fisket fra land med stang, har det tøffet inn en båt, og garnlenka er blitt slengt ut. Vi setter pris på å få tips om sånt, og håper publikum fortsetter å tipse oss, slik at vi klarer å bygge opp igjen fiskestammene i småelvene, sier Somby.

PUST I BAKKEN PÅ FLYBRIDGEN: Rune Somby og Espen Ottem sier Troms er et verstingfylke når det gjelder tyvfisking med garn, men at det er en del av dette i Finnmark også. Duoen har et stort område å sjekke i vestfylket med Polarjo, og konsentrerer seg naturlig nok om elvemunningene. Foto: Vidar Kristensen

Han lover ekstra fokus på de indre områdene av Altafjorden og Porsangerfjorden utover høsten. Espen Ottem er hentet inn på sommerkontrakt for å kjøre båt og sjekke utsatte områder. I tillegg disponerer SNO over enda en stor bår, samt fire mindre båter.

– Framover intensiverer vi kontrollene, varsler Somby.