Fra sist søndag til onsdag denne uken har 30 prester, inkludert to rådgivere og biskopene fra Oulu i Finland (Samuel Salmi), Luleå i Sverige (Hans Stiglund), Nord-Hålogaland bispedømme (Olav Øygard) og Sør- Hålogaland bispedømme (Ann Helen Fjeldstad Jusnes) befart Alta og Kautokeino. Bakgrunnen for samlingen er at biskopene fra Nordkalotten samles hvert andre år for å diskutere.

– Da var det helt naturlig å legge samlingen til Alta, sier den tidligere prosten i Alta, Olav Øygard smilende, biskopen som har bodd i byen i mange år, før han inntok setet i Tromsø.

Faglig plattform

Øygard har vært fullt opptatt i møter, så Altaposten har fått prate med Karl Yngve Bergkåsa, Samisk rådgiver for Nord-Hålogaland bispedømme.

– Det har vært veldig oppløftene. Biskopene har vært veldig fornøyde med det vi har vist dem, med blant annet elvebåttur på Mazejohka, besøk til Juhls sølvsmie, men ikke minst et fantastisk foredrag på Samisk Høgskole. Ting har gått veldig greit. Vi har kommet til et dekket bord med høyt kompetente folk, skryter Bergkåsa, og mener at Norge er på mange måter unikt i forhold til det samiske:

– Jeg tror det har noe med at vi har områder som Kautokeino og Karasjok med en majoritet av samiske. Da får man et kraftsenter, som gjør det naturlig at mange av de går i kirken og er med i kirkelivet. Noe jeg tror har vært nyttig for biskopene fra Sverige og Finland å få med seg. For det er  ikke til å stikke under en stol at vi er flinkere i Norge, enn i de andre nordiske landende til å løfte opp det samiske. Vi er blant annet ett av få land som er ILO-169 sertifisert (konvensjonen om urfolksrettigheter).

Samlingen har også bidratt til å ta opp viktige emner, som frafallet i Den  norske kirke.

– Kirkene mister litt av den autoriteten den har hatt.  Vi  må kjempe for en plass og vise for at vi er relevante, som alle andre. Ikke at det er negativt, men det gjør det spennende å møte kolleger fra andre land og utveksle erfaringer. For eksempel har den svenske kirken vært i prosessen lengre enn oss. Det er nok flere ting vi kan lære fra dem, sier Bergkåsa.

– Sosialt

Prestene er ikke i tvil etter samlingen i Alta:

– Vi har det gøy, og ikke minst det sosiale med å møte som prester. Det å kunne både bli faglig orientert, som på den samiske høgskolen, men også  det å dra på elvebåttur og sitte et par timer i en buss og prate sammen, avslutter Bergkåsa.