– Vi kan ikke opprettholde kurs når det kun er èn søker med rett til tilbudet, hevder Lisbeth Sandtrøen, og henviser da til de som ikke tidligere har vært innom videregående skoletilbud.

Laget notat

Altaposten kunne i går fortelle at voksenopplæringstilbudet var i fare, til tross for at fylkespolitikerne i juni ville opprettholde tilbudet. Finnmark Høyre mente politikerne ble overkjørt av administrasjonen i denne saken. Sandtrøen går nå langt i å bekrefte at det er «game over».

Altaposten har fått tilgang til et notat fra rådgiver i fylkeskommunen, Trond Fitje, hvor de begrunner nedleggelsen med at det de siste fire årene har antall voksne med voksenrett til videregående opplæring vært synkende og hvor det altså april 2016 kum var èn søker med voksenrett.

Lovmessig rett

At kveldskursene har vært fylt opp med unge under 25 år, som ikke har klart å fullføre videregående skole på tre år, og som heller ikke har nådd grensen for voksenrett som inntreffer det året de fyller 25 år, hjelper lite.

– Vi har latt disse ungdommene være med på kursene for å være greie. Men vi kan ikke bare for å være snille fortsette med å gi et tilbud, hvor det altså er så få søkere som har lovmessig rett, sier Sandtrøen til Altaposten.

– Er det ikke et uheldig gap mellom det året de mister ungdomsretten og før de får voksenrett? Mange vil kanskje aldri klare å fullføre videregående og ender i stedet på sosialhjelp?

– Ja, men hvor lenge skal man hjelpe dem? De har dessuten andre muligheter til å fullføre. Både privat og også gjennom et digitalt kurs som administreres fra Nordkapp, sier opplæringssjefen, som henviser til at tilbudet også vil gis til de med voksenrett som nå mister tilbudet i Alta.

– Er et digitalt tilbud godt nok for denne gruppen, som kanskje har best av å treffe et menneske de kan forholde seg til?

– De vil få veiledning, påpeker Sandtrøen.

Sparer million

Godkjenningssentralen, som arbeider med å tilby videregående opplæring til voksne i Finnmark fylkeskommune, har finansiert tilbudet som har kostet rundt en million kroner årlig. På det meste 1,67 millioner, ifølge Trond Fitje i fylkeskommunen.

– Godkjenningssentralen kan ikke lenger finansiere tilbudet, skriver Fitje, som mener nedleggelsen av tilbudet i Alta utgjør en besparelse på nesten én million kroner.

– Penger som skal brukes til å gi opplæring til søkere med voksenrett i hele Finnmark.

Ikke behandlet

De kritiske røstene har vært mange til at kveldskurset skal legges ned. Johnny Ingebrigtsen sier til Altaposten at saken aldri rakk å komme til Hovedutvalget for kompetanse (HUK) sitt bord, før administrasjonen avsa dødsdommen.

– Det er viktig for meg å understreke at forslaget fra Svein Iversen (KrF) om å beholde tilbudet aldri rakk å bli realitetsbehandlet. Vi har neste møte i HUK den 6. oktober, sier Ingebrigtsen, som leder HUK-utvalget.

Høyres Kristen Albert Ellingsen sitter også i hovedutvalget for kompetanse på fylkesplan. Han mener administrasjonen må ha tatt seg til rette i forhold til hva politikerne har bestemt og i går sa han til altaposten.no at det ikke er gjort noe politisk vedtak om å «kutte dette viktige og populære tilbudet i Alta».

– Her må fylkeskommunen komme i gang med inntaket umiddelbart, sier Ellingsen og legger til:

– Jeg forstår ikke hvordan dette enstemmige vedtaket (til Svein Iversen red.anm) kan tolkes som at det ikke skal tas opp elever for høsten 2016.  Tvert om står det jo at tilbudet skal opprettholdes.

Ingebrigtsen sier i dag til Altaposten at det på tidspunktet da politikerne diskuterte tilbudet ikke var kjent med at søkertallene var såpass lave når det gjelder de med voksenrett.

– Men uansett var tilbudet viktig, fastslår han.