For når FM-nettet i Finnmark slukkes 13. desember 2017, er det grunn til å frykte lytterflukt fra frekvensen 106,9.

– Når alle andre kanaler kun kan høres på DAB, blir det plundrete for våre lyttere å skru radioen over på FM for å finne Radio Alta. Vi er veldig spente på hvordan dette vil slå ut på oppslutningen om lokalradioen, sier direktør Tor Sara og radiovert Martin Hovden i Mediehuset Altaposten.

Mediehuset eier og driver tre FM-sendere i dag, som sørger for dekning på begge sider av Altafjorden og i Alta by. Skal lokalradioen over på DAB må det kjøpes inn og settes opp helt nye sendere, for de to riksdekkende DAB-nettene til NRK og de kommersielle radiokanalene er ikke tilgjengelige for lokalradioene.

Får støtte

– Beregninger som er gjort viser at hver sender vil koste oss èn million kroner. Hvis Radio Alta skal ha tilnærmet samme dekning som i dag, må vi investere tre millioner kroner. Det vil være et tungt økonomisk løft, fastslår Sara.

Mediehuset fikk nylig 400.000 kroner i støtte fra Medietilsynet til denne utbyggingen.

– Vi sjekker nå om vi har mulighet til å søke om nye midler neste år, og eventuelt fryse årets bevilgning. Får vi like mye neste år, er vi nesten i mål med den første senderen, som plasseres på Komsa for å dekke Alta by. Det betyr at vi neppe vil ha DAB på plass i 2017, men håper å få det til i 2018. Vi kan ikke vente for lenge etter slukkingen av FM-nettet, selv om vi har disp til å fortsette å bruke våre egne FM-sendere i mange år til, sier Sara.

Bedre dekning?

Han understreker at økonomien i radioen «er helt OK». Den bidrar til drifta i mediehuset, som har et sterkt ønske om å fortsette drifta av Radio Alta.

– Vi har en stor og svært lojal lytterskare, og vi mener det er viktig å beholde lokalradioen ved siden av TV, avis, infokanal og nett. Og uansett hva som skjer så vil nettradioen funke bra for de aller fleste formål, det er først og fremst lytting i bil og anleggsmaskiner som blir utfordringen når alle andre går over på DAB, sier Sara, som lover å ikke skru av FM-senderne før alle lytterne er borte derfra.

Radio Alta på DAB vil antakelig ha bedre dekning enn Radio Alta på FM. I dag stopper signalene ved inngangen til Langfjorden, i Eiby og i Rafsbotnlia. DAB når lenger, og kan dermed dekke større deler av veinettet rundt Alta enn dagens tre FM-sendere.

Har brukt lisenspenger

– De minste kan fortsatt kjøre på FM-sambandet, påpeker Kåre Simensen, som var saksordfører for digitalradiomeldingen da Stortinget behandlet den i 2011.

– Men er ikke det omtrent verdiløst når alle rikskanalene er gått over på DAB?

– Njaaa, det er nå slik de har uttrykt at de har ønsket det.

– Frasier ikke myndighetene seg alt ansvar når de store aktørene som NRK og P4 bygger sine egne nett, mens de små må seile sin egen sjø?

– Nei, NRK har bygd ut sitt DAB-nett gjennom lisensen, så vi stikker ikke av fra regninga. I tillegg er det opprettet en støtteordningfor lokalradioene, påpeker Simensen.

– Umulig å bruke riksdekkende nett

Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge mener lokalradioene har alternativer når de nasjonale FM-sendingene slukkes.

Daglig leder Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge. Foto: Privat

– Lokalradiostasjonene kan enten bygge ut egne DAB-nett eller fortsette på FM. De kan også søke om støtte til DAB-utbygging, påpeker Torvmark, som er daglig leder for organisasjonen som skal sørge for at Norge får en smidig overgang til digital radiolytting.

– Hvorfor kan dere ikke slippe lokalradioene inn i det allerede utbygde DAB-nettet?

– Fordi det er et riksdekkende nett, som ikke kan deles opp. NRK har riktignok en regioninndeling, men nettet for de kommersielle kanalene er ikke inndelt, påpeker Torvmark.

– Så da vil DAB i praksis medføre en nedbygging av lokalradiotilbudet?

– Nei, på ingen måte. Som sagt kan lokalradioene enten fortsette på FM, eller søke støtte og bygge DAB selv. Samtidig løser DAB en del utfordringer. Det blir plass til flere kanaler, det gis mulighet til å bygge større konsesjonsområder, kravet til innhold faller bort og konsesjonsperiodene blir lengre, påpeker Torvmark.