Tornerose Barnehage AS ble  30. mai  overdratt til nye eiere. I dag eies barnehagen av Læringsverkstedet AS, som er av de største nasjonale aktørene innen barnehagedrift i Norge.

Daglig leder Hans Jakob Sundby sier at det er to hovedgrunner til at private barnehager velger å gå for en slik løsning, som Tornerose Barnehage AS har gjort.

– For det første er det tilskuddsgrunnlaget til private barnehager. Disse er ofte varierende og veldig uforutsigbare. Det andre momentet er de strenge kravene som stilles til barnehagedrift i dag – både fra myndighetenes side og ikke minst fra foreldrene som har ungene i barnehagen, oppsummerer Sundby.

Valgte å selge

Det siste momentet fra Sundby er også hovedgrunnen til at de tidligere eierne av Tornerose Barnehage så det som hensiktsmessig å overlate drifta til profesjonelle aktører.

Tornerose Barnehage hadde før salget ti eiere. Finnmark Kontorservice Holding as hadde med sine 23,08 prosent den største eierandelen.

– Da barnehagen ble etablert var det mangel på barnehageplasser i Alta. I dag er det slik at vi har omtrent full barnehagedekning, så på en måte er egentlig vårt oppdrag utført, forklarer Wollmann Olsen, daglig leder i  Finnmark Kontorservice Holding as og tidligere styreleder i Tornerose Barnehage.

– Dessuten har de tidligere eiernes behov for barnehageplasser naturlig nok endret seg med årene. Vi begynner å nærme oss pensjonistalderen. De siste årene har det kun vært 2–3 aksjonærer som har benyttet seg av barnehagen, forklarer Wollmann Olsen.

170 barnehager

Tornerose er en av 170 barnehager som eies av Læringsverkstedet as, og den første så langt nord.

Daglig leder Marita Jensen sier de må bruke litt tid på overgangen.

– Vi vil bruke det første året på å bli kjent med hverandre. Jeg tenker at vi tar vare på det som er bra i barnehagen i dag, så supplerer vi med Læringsverkstedets pedagogiske konsept og systemer. På den måten vil vi få det beste fra begge parter, sier Jensen.

Hun legger til at det heller ikke vil bli endringer i bemanningen. Dette vil som tidligere bestemmes av gjeldende lover og regler i forhold til antall barn.

Tilgang til felles ressurser

Læringsverkstedet har i dag 40 fagpersoner i administrasjon, som er ansatt for å hjelpe til med drift av selskapets barnehager. De vil blant annet ta seg av en del administrative og merkantile oppgaver som i dag «stjeler» tid fra de ansatte i barnehagen. Dermed vil de få frigjort tid til å gjøre en enda bedre jobb for de barna som benytter seg av barnehagetilbudet.

De vil få tilgang til Læringsverkstedets nettverk med blant annet selskapets pedagogiske konsept, planverk og kvalitetssikringssystemer.

– Vi merker at Læringsverkstedet er både kompetent og profesjonell i forhold til barnehagevirksomhet. De har gode og inspirerende løsninger, fastholder Jensen.

Samarbeidsutvalget

Jensen forteller at på siste møte i samarbeidsutvalget, hvor både foreldrerepresentantene og representanter fra personalet var til stede, ble det uttrykt kun positive tilbakemeldinger om det nye eierskapet.

Leder i foreldrerådet, Jan Øivind Hekkelstrand og Daniel Romsdal, mente at overtakelsen ville være bra for barnehagen, både med hensyn til læringsmiljøet i barnehagen, samt barnehagens økonomiske ryggrad med de nye eierne.

– Vi er også glad for alt nytt pedagogisk materiell og nytt inventar som skal på plass nå etter overtakelsen, forteller Jensen.

God støtte

Jensen er spesielt glad for den tette oppfølgingen hun selv har fått av de nye eierne og sin nærmeste leder Raina Fjelldavli, som har ansvar for denne regionen.

– Jeg oppfattet de nye eierne både som varme og jordnære mennesker, så jeg tror dette vil bli veldig bra, eller som min kollega sa «– dette er nok det beste som kunne skjedd oss», avslutter en fornøyd Jensen.

– Både fordeler og ulemper

Trond Einar Persen sitter som styreleder i både Komsatoppen Barnehage AS og Rishaugen Barnehage SA. Han ser både fordeler og ulemper med begge konseptene.

Persen mener barnehager med sunn og god økonomi like gjerne kan velge å stå som en frittstående barnehage og at barnehagens handlefrihet ikke vil begrenses av kjedetilknytningen.

– Vi har hatt fått «frierier» fra et par ulike nasjonale barnehageaktører, foreløpig har styrene i begge barnehagene valgt å ikke selge, sier Persen.

– Jeg ser også at det kan være positive momenter med å gå inn i et kjedesamarbeid, velger man en kjedetilknytning vil dette høyst sannsynlig sikre et forholdsvis forutsigbart driftsgrunnlag for barnehagen. Her vil barnehagene dra nytte av felles tjenester fra kjeden, men disse tjeneste vil kanskje koste litt, påpeker han.