Antall aktiviteter i bibliotekene i Finnmark økte med 40 prosent i 2015. Politiske debatter, konserter, forfattersamtaler, bokpresentasjoner og seniorsurf er bare noen av arrangementene som ble gjennomført i bibliotekene i Finnmark i løpet av fjoråret. De største folkebibliotekene i fylket som Alta, Hammerfest og Vadsø har hatt flest arrangement totalt, men den største økningen har vært ved bibliotek som Loppa, Nordkapp og Sør-Varanger.

40 i Alta

Biblioteksjef i Alta, Sonja Kristin Granaas, sier de i ligger helt på linje med hva bibliotekene i Finnmark opplever av økning i ulike arrangement.

– Vi har hatt en økning fra 2014 til 2015 på rundt 40 prosent. Dette er tall som viser til antall debatter, diskusjonsmøter, foredrag og utstillinger som alle har vært godt besøkt, sier Granaas.

– Stort og åpent

En av de som bruker bibliotekets mange tilbud, er den 26 år gamle altaværingen Robin Saraksen.

– Jeg bruker å låne historiebøker som er av mine store interesser. Da jeg var yngre – i tenårene –  så var jeg her veldig mye ettersom jeg da ikke hadde datautstyr hjemme. Jeg synes biblioteket i Alta er stort og åpent og har blitt mye bedre etter at de flyttet ut fra kjelleren på postgården. Utvalget stort og veldig bra, sier Saraksen.

Endret oppdrag

I den reviderte bibliotekloven heter det at folkebibliotekene skal være en møteplass og arena for offentlig debatt og den nye lover mener Granaas har endret mye på bibliotekene de siste årene.

– Før skulle man lese eller låne en bok. Nå tilbyr våre lokaler et mye mer variert tilbud og er mye mer åpne om hva som kan skje og hva som skjer på biblioteket, som har utvidet sitt oppdrag med å bli en aktiv møteplass hvor man snakker sammen, diskuterer, samt at læring foregår på flere plan. Vi har ofte møter som fører til åpne debatter som alle kan delta på og den offentlige samtalen føres oftere og oftere hos oss, sier hun.

For alle grupper

For den voksne gruppen har økningen i aktiviteter vært over 40 prosent, mens barnearrangement har vært på samme nivå de to siste årene.

– I fjor hadde vi litt mindre arrangementer for barn. Det henger sammen med at vi var med å arrangere Finnmark Internasjonale Litteraturfestival. Men til høsten så kan jeg love at det blir mye mer for gruppen barn og unge. I snitt så kommer det til å bli enda flere aktiviteter for alle aldersgrupper, for vi jobber også med at ulike lag og foreninger skal få bruke våre lokaler til møteplasser, foredrag som de for eksempel kan bruke til å rekruttere nye medlemmer. En av de som bruker lokalet hos oss fast er Alta Sjakkklubb som har åpne spillkvelder hver uke, sier hun.

Høst for de yngre

Til høsten kommer det også et nytt tilbud til de unge som skal få lære mer om blant annet spillteknologien.

– Tilbudet heter «hodeklubb». Det er for barn og unge som skal få lære,samt beherske det digitale samfunnet på flere plan. Da snakker vi ikke bare om å bruke internet eller spille spill, men de skal få lære å kode og forstå teknologien bak det hele. I tillegg starter vi et tegneserieverksted for unge mellom 13 til 19 år, så det blir mye nye tilbud for den yngre garde kommende høst, lover biblioteksjefen.