Nylig tok Kim Johnny Falk turen over fjellet fra Hammerfest til Alta for å levere inn intet mindre enn fem politianmeldelser. Tre mot navngitte polititjenestefolk, en på Hammerfest politidistrikt og en på iFinnmark.

Han har etter eget utsagn blitt hengt ut som «boler og dopmisbruker». Det har igjen ført til kundeflukt fra treningsgymmen hans, Barents Gym.

– Jeg finner meg ikke i dette, og tar opp kampen mot ryktene og mot politiet, sier han.

Les politiets svar lengre ned i artikkelen: – Vanskelig å kommentere saken

– Gamle sprøyter og ampuller

Bakgrunnen for det han mener er en grunnløs uthenging av han selv er en aksjon i mars i år. Flere personer som trener aktivt på Barents Gym fikk besøk av politiet, og det ble også aksjonert mot Barents Gym.

I forbindelse med aksjonen ble det ifølge politiet «gjort funn» hjemme hos flere personer, deriblant hos Kim Johnny Falk.

– Politiet omtalte bare at det var gjort «funn», de sa ikke noe til avisa om hvilke «funn» det var snakk om. Vel, hjemme hos meg fant de 210 tabletter med ZMA, som er et helt lovlig preparat du kjøper på Rema 1000. Videre fant de tre p-piller og 12 tabletter med hormontabletter som jeg bruker grunnet stoffskifteproblemer. I tillegg fant de en gammel halvannenlitersflaske på boden, som inneholdt gamle, tomme ampuller og sprøytespisser, fra den tiden da jeg faktisk brukte anabole steroider og det som i dag er ulovlige preparater. Dette er gammelt, og overhodet ikke noe å hekte meg på nå, sier Falk til Altaposten.

Les iFinnmarks svar lengre ned i artikkelen: – Vi deler ikke hans syn

Klistret på forsiden

Årsaken til at han ønsker å legge fram sin sak i Altaposten er at han ifølge eget utsagn ikke slipper til med sin versjon i iFinnmark. Han mener i tillegg avisa har gjort han urett ved å henge han ut som boler:

– Jeg ble hengt ut med bilde på forsiden av iFinnmark.no da aksjonen ble omtalt av dem. De begrunnet det med at jeg var eier av Barents Gym, og tok ikke hensyn til at det ikke ble gjort noen funn på gymmen. I ettertid har saken der jeg er hengt ut blitt knyttet gjentatte ganger opp mot andre artikler, ved at det legges lenker inn i nettartiklene deres.

Han mener likevel det er politiet som har gjort han mest urett:

– Det ble fra politiets side hevdet at man aksjonerte mot et bole-miljø i Hammerfest, samtidig ble dette fra politiets knyttet direkte mot Barents Gym. Dette har rammet treningssenteret mitt kraftig. Jeg har mistet 70 medlemmer siden nyheten kom, foreldre vil ikke sende tenåringene sine til meg for å trene, fordi de tror det er en dop- og bolekultur her. iFinnmarks omtale har jeg levert inn en PFU-klage på, og politiets måte å håndtere saken på har jeg anmeldt, sier han.

– Hinsides

– Politiet hevder det er en bolekultur på gymmen min. For å få ransakelsesordre fra tingretten har de gått ut med påstander om at jeg «instruerer kunder i hvordan de skal injisere anabole steroider». Det er helt hinsides! I stedet for å komme innom, så gjør de det på denne måten. Jeg har flere ganger invitert politiet, både for å «titte innom» og for å trene hos meg. Jeg har sågar gått ut med et tilbud til ansatte i Hammerfest-politiet, der de skulle få samme rabatt som studenter. I ettertid har jeg fått vite at tilbudet mitt aldri gikk ut til de ansatte i Hammerfest-politiet, det endte i stedet på bordet hos en av politi-toppene her.

– Du innrømmer samtidig at du tidligere har drevet aktivt med anabole steroider. Er det ikke forståelig at politiet velger å gå til aksjonen mot gymmen din når det kommer melding om at du hjelper kunder med å bole seg?

– MÅ VÆRE EN DÅRLIG BOLER: Kim Johnny Falk forteller at han har gått ned 12 kilo i scenevekt siden bildet til høyre ble tatt. – Jeg må være en dårlig boler om jeg klarer å bole vekk 12 kilo muskler, sier Falk. Foto: Privat

– Jeg har vært åpen om min fortid. Men dette har ingenting med Barents Gym å gjøre. Jeg har gått ned 12 kilo i scenevekt (tilsvarer i praksis tap av 12 kilo muskler, red. anm) på de siste to år – og likevel møtes med påstander om at jeg boler meg den dag i dag. Jeg kan ikke være noen særlig flink boler om jeg klarer å gå ned over ti kilo i muskelmasse? Nei, politiet påstår at jeg bruker anabole steroider, uten at de har grunnlag for det. De legger ikke fram noen bevis, og velger i stedet å henge ut gymmen min i media. Så hevder de at de har slått til mot et «organisert bolemiljø» der jeg er en sentral figur. Det henger ikke på greip! Politiet kan ikke opptre slikt, det er ikke slik vi skal ha det i rettsstaten Norge, sier Falk, før han avslutningsvis legger til:

– Dette rammer gymmen min, det rammer meg personlig og det rammer familien min. Basert på rykter og usannheter skal jeg henges ut som et samfunnsproblem, som en boler og dopmisbruker – når sannheten er at jeg verken røyker, drikker, bruker narkotika, fester, går på byen eller bruker anabole steroider. Dette finner jeg meg ikke i!

– Hadde alt på stell

Påtaleleder Morten Daae sier til Altaposten at det er vanskelig å kommentere påstandene og utspillene til Falk.

– Det blir vanskelig å kommentere saken, da Falk har anmeldt politiet og det sånn sett foregår en etterforskning. Men det som er verdt å understreke er at politiet i forkant av de aktuelle ransakinger har innhentet nødvendige tillatelser fra tingretten, det vil si at tingretten har gitt politiet medhold i at det er skjellig grunn til mistanke om at noe straffbart har funnet sted.

– Politiet har hatt et fokus på dopingproblematikk, det har foreløpig resultert i blant annet de tidligere omtalte politiaksjonene.

Kunne vært mer konkrete

Sakene som har oppstått i kjølvannet av aksjonene har ifølge Daae ført delvis fram.

Påtaleleder Morten Daae. Foto: Hanne Larsen

– Det foreligger blant annet erkjennelser på bruk av dopingmidler, fra enkelte av de som har vært siktet i sakene. Utover det vil jeg avstå fra å kommentere de konkrete påstander Falk legger fram. Jeg kan bekrefte at jeg har sett anmeldelsen, og jeg registrerer hva han sier til Altaposten. Men jeg velger å ikke kommentere dette av respekt til at saken er anmeldt.

– Falk trekker fram forhold som du bør kunne kommentere, blant annet sier blant annet at politiet burde vært mer konkrete når dere overfor media opererte med at det var gjort «funn» – uten å si mer om det. Enig?

– Jeg synes også dette er litt vanskelig å kommentere konkret. Men jo, vi kunne nok vært mer konkrete i kommunikasjonen.

– Falk føler han urettmessig har fått sitt navn og rykte ødelagt som følge av dere og iFinnmark, hva tenker du om det?

– Også det blir vanskelig å kommentere uten å gå inn på sakens faktiske forhold. Jeg vet at ordene siktede/mistenkte er brukt i omtale der Falk er navngitt – her er det viktig å presisere at det er flere enn Falk som har vært omtalt, som har hatt en annen formell status enn Falk. Men dette blir nyanser som spesialenheten må se på når de nå tar for seg saken, sier Daae.

– Har håndtert saken korrekt

iFinnmark-redaktør Arne Reginiussen legger seg på ingen måte flat overfor Falk:

FD- og iFinnmark-redaktør Arne Reginiussen. Foto: Pressefoto.

– Vi deler ikke hans syn på denne saken, og mener vi har håndtert saken korrekt. Jeg registrerer at Falk har klaget oss inn til Pressens faglige utvalg (PFU), og her skal vi selvfølgelig svare. Jeg tenker at PFU får behandle saken, og gjøre sine vurderinger rundt vår dekning, utover det vil jeg være forsiktig med å kommentere klagen, sier Reginiussen.

Han påpeker at avisa har basert sin omtale på uttalelser fra politiet, så vel som på dokumenter fra retten.

– Vår omtale kommer som følge av aksjonene politiet har gjennomført mot en gruppering som åpenbart er et problem i Hammerfest.

Hva angår påstanden fra Falk om at han ikke slipper til med sin versjon i iFinnmark/FD, avviser Reginiussen at så er tilfelle:

– Falk har ikke tilkjennegitt at han ønsker å uttale seg videre om saken, tvert imot har han ikke tatt kontakt med oss og bedt om å få slippe til. Han har skrevet flere SMSer til vår journalist om at han nekter å uttale seg til iFinnmark. Om han likevel skulle ønske å uttale seg, vil vi selvfølgelig vurdere henvendelsen hans. Han må gjerne komme med sine synspunkter overfor oss. Men han har som sagt ikke tatt noe slikt initiativ overfor oss, og da blir det vanskelig, sier FD-redaktøren.

Han synes det blir vanskelig å uttale seg om den påståtte anmedelsen av avisa:

– Vi har fått avkreftet fra politiet i Hammerfest at vi er blitt anmeldt av Falk. Om han skulle ønske å rette en anmeldelse mot oss, så må han gjerne gjøre det. Jeg er i så fall veldig spent på hvilket grunnlag dette skulle være på.