– For et samlet politisk miljø i Alta, og ikke minst den politiske ledelsen av kommunen, er utfyllingen i Bukta som vil sikre statusoppgradering av Alta lufthavn, en av de høyest prioriterte oppgavene. Derfor har det vært skuffende at departementet har brukt måneder på å bekrefte at de er villig til å møte oss for å snakke om utfordringene, sier ordførerne Monica Nielsen (Ap) og Anita Håkegård Pedersen (SV).

Ny holdning

Ordføreren og varaordføreren tar et fersk brev fra Samferdselsdepartementet som et signal på nye holdninger fra departementets side. Tidligere har departementet avvist å gå inn i saken med tanke på å finne løsninger. Alta kommune ønsker en avtale som gir sikkerhet for å få tilbake millionene som investeres i utfyllingen. Med bruk av overskuddsmasser fra E6-utbyggingen vest for Alta viser beregningene som er gjort at kostnadene for den planlagte forlengelsen av rullebanen reduseres med mellom 150 og 200 millioner kroner.

– Alta kommune har tatt ansvaret for å sikre en god samfunnsmessig utnyttelse av overskuddsmassene, men det betyr samtidig at Alta sitter tilbake med en regning på 50-60 millioner kroner før utfyllingen er fullført, påpeker ordfører Monica Nielsen og viser til at det er Staten og Avinor som flyplasseier som har ansvaret for å at Finnmark skal ha en stamflyplass som tilfredsstiller kravene for flytypene som nyttes.

Ferdig utfylt vil prosjektet gi rundt 200 meter lengre rullebane/sikkerhetssone.

Ba om møte

Allerede i slutten av januar ba Alta kommune skriftlig om å få møte samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen for å diskutere Alta lufthavn. I brevet viste kommunen til merknaden fra transport- og kommunikasjonskomiteen om utfyllingen ved Alta lufthavn og det ansvar Samferdselsdepartementet har for å finne en løsning.

– Fylkesordfører Runar Sjåstad stiller sammen med oss, og vi ønsker at Luftfartstilsynet og Avinor stiller på samme møte. Fra kommunens side er vi glade dersom departementets vilje til å møte oss medfører at de nå vil ta anvar for å finne god løsninger i tråd med det Stortinget har ønsket, sier Pedersen og Nielsen.

Kommunen får ikke møte samferdselsministeren slik de har bedt om, men i stedet vil statssekretær Tom Cato Karlsen representere departementets politiske ledelse. Da han tidligere i vår besøkte Alta hadde han ingen gode nyheter da han ruslet rundt i området rundt rullebanen sammen med gruppeleder for Frp, Bengt Rune Strifeldt.

– Vi har gjort det ganske klart overfor Alta kommune at de ikke kan forvente å få tilbakebetalt det de har lagt ut for deponeringen av massene i forkant av rullebanen, i alle fall ikke raskt, slo statssekretæren fast overfor Altaposten.

Han mente at departementet allerede hadde bidratt med en smidig løsning ved å gi kommunen tillatelse til å dumpe massene i forlengelsen av rullebanen.

  • Det er ikke fastsatt dato for møtet, men fra Alta kommunes side blir gjort klart at man ønsker en avtale i nær framtid.