Etter det Altaposten kjenner til er det snakk om at Sibelco skal gjøre investeringer i hundremillioners-klassen i et nytt innendørs verk. Eller rettere sagt; et nytt verk i en ny produksjonshall sprengt ut inn i fjellet.

– Foreløpig er Sibelco i en utredningsfase, men sett fra Alta kommunes side er prosjektet deres svært spennende. Det er snakk om en stor aktivitetsøkning, og det ligger en mulighet for framtidige overskuddsmasser kan bidra til å fullføre utfyllingen i Bukta og rullebaneforlengelsen, bekrefter næringssjefen i Alta kommune, Jørgen Kristoffersen.

Gode nyheter

Sibelco har etter det Altaposten får bekreftet allerede vært i møte med den politiske og administrative ledelsen i kommunen. Det er næringssjef Jørgen Kristoffersen som til nå ha vært bindeleddet mellom kommunen og gruveselskapet, men i den politiske ledelsen ser en på planene til Sibelco med så stor interesse at det foreligger planer om å invitere seg selv ut til Stjernøya. Etter det Altaposten har grunn til å tro vil det bety at et samlet formannskap i løpet av kort tid kan dra på befaring til Stjernøya.

– Det er sikkert både høyt opp og langt fram til realisering, men det vi har fått høre fra Sibelco er veldig gode nyheter for Alta-regionen. Slik jeg vurderer det er planene fornuftig og vil kunne bidra til å trygge eksisterende og gi flere nye arbeidsplasser. Ikke minst vil det være en betydelig aktivitetsøkning ute på øya med eksterne utbyggere når dette prosjektet igangsettes, påpeker Otto Aas (SV), hovedutvalgsleder og sentral i utbyggingssaker for politisk ledelse.

STJELER STEIN: Langnes industriområde er under utbygging og tar overskuddsmasser fra E6-utbyggingen slik at flyplassutfyllingen ikke kan gjøres ferdig. Foto: Jørgen Kristoffersen/Alta kommune

Viktig innspill

Aas understreker at Sibelco overfor Alta kommune har påpekt at prosjektet er i en tidlig fase, og at det ikke er lagt fram noen konkret tidsplan.

– Vårt inntrykk er at Sibelco er svært opptatt av å holde Alta kommune orientert, og at de er positive til et samarbeid for å kunne nytte overskuddsmassene til et godt samfunnsformål. I stedet for at overskuddsmassene skal være et problem kan de nå bli en stor ressurs for Alta kommune. Vi opplever at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen endelig vil være med å finne løsninger for utvidelsen av rullebanen i Alta, og ta ansvar for at overskuddsmassene blir benyttet samfunnsnyttig, sier hovedutvalgslederen som har hatt flyplassutvidelsen øverst på sin agenda i flere år.

Aas vedgår at utbyggingen av Langnes Industriområde etter hvert vil ta så mye av overskuddsmassene fra E6-utbyggingen at det ikke vil være nok til å få utfyllingen i Bukta over havoverflaten.

– Jeg har sagt det tidligere og sier det gjerne igjen; flyplassen, hyppige direkteruter og at Alta er et velfungerende nav i Finnmark har vært en nøkkel for vår utvikling, og vil være det også i framtiden. Nå har jeg godt tro på at vi vil få ferdigstilt utfyllingen, sier Aas.

  • Det var Sibelco selv som ønsket å treffe den nye politiske ledelsen i Alta kommune for å gi og få informasjon. Etter det Altapostene erfarer møtte Sibelco både ordfører Monica Nielsen og næringssjef Jørgen Kristoffersen.