I går stengte hovedverneombud Svein Ole Sandvik Beaivvas sine lokaler. Grunnen var at lokalet er oversvømt av vann som også renner over strømkabler i bygget, slik at det er direkte livsfarlig å oppholde seg i lokalet. I tillegg lukter det råttent på grunn av masse muggsopp.

Må ha nytt lokale

Teatersjef Rolf Degerlund sier han og de ansatte nå er fullstendig oppgitt.

– Vi har ingen arbeidsplass lengre, det er realiteten. Gårsdagens stengning setter selvsagt på nytt søkelys på debatten om at vi må ha et nytt teaterbygg på plass – en sak jeg har jobbet med i over ett år nå. I løpet av denne tiden har jeg forsøkt å få Sametinget, kommunen og myndighetene til å forstå at vi sårt trenger et nytt lokale, så jeg håper de i hvert fall nå ser at vi ikke kan jobbe under slike forhold. Oversvømmelsen er bare litt av problemet, for vi har i lengre tid sagt ifra at folk også bli syke av å jobbe her på grunn av muggsopp, sier Degerlund oppgitt til Altaposten.

Skal møte politikere

Han tror aldri dette hadde skjedd andre plasser i landet.

– Vi har et så elendig lokale, med dårlige inneklima. Det hadde man nok aldri godtatt i for eksempel Oslo. Der hadde de jo gjort noe med problemet, sier Degerlund.

Han har nå innkalt kommunen og politikere fra Sametinget til et ekstraordinært møte. Målsettingen er å få prosjektet inn på Statsbudsjettet.

– Jeg har ikke fått noen dato enda, men vi må og skal ha et møte ganske så snart. Vi har jo ingen arbeidsplass. Det finnes heller ikke noe lokale i Kautokeino som vi kan bruke midlertidig, så det haster å få på plass en løsning – da gjerne et nytt teaterbygg så snart som mulig.