Hus- og hyttetak i Alta og Finnmark har ligget godt gjemt under store mengder snø. Økte temperaturer gjør at snø forsvinner, men også at den pakker seg sammen.

Da må man må vurdere om det er nødvendig å komme seg opp på taket for å få fjernet snøen. Er dørene eller vinduene tregere å få åpnet enn vanlig, kan det være et tegn på at belastningen på taket er for stor. Sterk vind kan også gjøre at det ikke ligger like mye snø over hele taket, dermed får man skjev belastning på takkonstruksjonene.

Skal tåle vekten

Vivian Meløysund har skrevet doktorgrad om snølast på tak. Hun jobber til daglig hos Standard Norge med å utarbeide regler for belastning for ulike bygningskonstruksjoner, deriblant snømengder.

– Vi vurderer hele tiden om vi er nødt til å endre på standardene i forhold til klimaendringene, men vi har hittil ikke funnet noe som tilsier at vi må endre regelverket, forklarer Meløysund.

Dagens bygg skal tåle den største snølasten som med en viss sannsynlighet kommer i gjennomsnitt per 50. år. Har du et eldre bygg er det en forutsetning at du skal ut å måke ved store snømengder.

– Dimensjonering av takkonstruksjoner skal gjøres etter nasjonale krav. Kommer det unormalt mye snø må folk tenke på å komme seg opp å måke. Det er også særlig viktig i forhold til takras, påpeker hun.

– Nye bygg skal være utstyrt med snøfangere der folk ferdes, men man nå likevel være obs, sier hun.

Følg med nye bygg

Likevel er det lurt å følge med nye bygg, spesielt når det kommer ekstreme mengder med snø.

– Når det nå rapporters om at det har lagt seg 5 meter med snø på terrenget, da må man vurdere å få taket måkt uansett, mener Meløysund.

Måk jevnt

Skal du først opp på taket å fjerne snøen er det viktig å måke jevnt for å unngår skjev belastning på taket.

– Ikke måk ren hele den ene side før du starter på andre siden, forklarer Meløysund.

Hun forteller også at DiBK (Direktoratet for Byggkvalitet) har utarbeidet brosjyren «Råd om snø på tak – når må du måke og når må du løpe» som kan være til hjelp hvis man er usikker på om man trenger å sette i verk tiltak.

Kritisk snølast

På sintef.no fant vi også disse retningslinjene som kan være verdt å se litt på:

• 1949–1969: Kritisk snølast for lette takkonstruksjoner er 150 kg/m2 (se tabell under for snødybde), mens tunge tak tåler noe mer.

• 1970–1979: Kritisk snølast er rundt 150 kg/m2.

• Etter 1979: Man kan anta at kritisk snølast på tak tilsvarer de snølastene på mark som er angitt i NS 3479 for hver kommune, dvs. vanligvis 150-350 kg/m2.