– Når folk har sittet på flyet fra syv om kvelden og klokken nærmer seg ett på natta, da mener jeg Norwegian burde innslosjert oss i Tromsø i stedet for å legge ut på ny runde til Oslo, sier Marit Boberg fra Burfjord.

Tirsdag 3. juli reiste hun og datteren med Norwegians rute DY 326 fra Oslo til Alta, avgang 19.25, problemet var at flyet kom ikke ned i Alta.

– Vi gjorde to førsøk og var nesten nede på bakken begge gangene. Da vi kom opp i luften igjen sa de over høytalerne at det ikke gikk an på grunn av været, sier Boberg. Det var lyn- og tordenvær, men selv om Boberg sier hun har opplevd langt verre risting under landing, syns hun det var greit at de avbrøt av sikkerhetsmessige hensyn. Hun sier det er viktig å understreke det.

Ville gå av, fikk nei

Etter landing og venting og tilbud om å gå av i Tromsø - alle sa nei fordi de ville hjem - var det tilbake til Alta og prøve på nytt. 2 nye ganger uten å lykkes.

– Så dro vi på nytt til Tromsø, og siden ingen sa noe over høytalerne, begynte folk å reise seg og gjøre seg klar til å gå av. Da sa de over høytaleren at samtlige passasjerer måtte følge med til Oslo, sier Boberg.

Passasjerenes reaksjon var samstemt, sier hun. De ropte nei da Oslo-ordren kom. Marit forteller om livredde unger som gråt og hyperventilerte og sa de ikke ville opp i lufta enda en gang. Særlig det fjerde landingsforsøket i Alta kan ha skremt noen, tror hun, selv om hun understreker at det aldri var noen fare på ferde. Det var nær fullt fly, voksne og unger som skulle hjem til Alta og omegn, mange etter lang flyvning inn fra utlandet samme dag.

Betalte alt selv

– Vi ba dem innkvartere oss i Tromsø, og sette opp busser så vi kom oss hjem. Men de sa nei, og opplyste at det visstnok ikke var busser eller hotellrom å oppdrive i Tromsø, sier Marit. Fordi hun og datteren kun hadde håndbagasje, fikk de lov å gå av i Tromsø. Bare et par andre fikk samme anledning, sier hun. Og på tvers av det Norwegian hevdet; Boberg fikk hotellrom, og reiste dagen etter med buss hjem til Reisa hvor hun ble hentet fra Burfjord. Hun betalte alt selv.

– Jeg er såpass forbannet på dem at jeg syns vi bør gå til fellesklage. Jeg syns det var råttent gjort å tvinge livredde unger ut på en ny totimers flyvning tilbake til Oslo, midt på natta. Det er ikke innafor i det hele tatt, sier Boberg, som har sendt skriftlig klage til selskapet, og fått denne bekreftet mottatt.

Fikk en halvtime søvn

På Gardermoen skulle Norwegian derimot dekke kost og losji, samt hjemreise. Problemet var at nedoverreisen og køståingen tok tid. Mye tid, sier Eva Engvik fra Langfjorden. Hun fulgte med den siste shuttlebussen fra flyplassen til hotellet, og møtte superlang kø. Klokken 04.30 fikk hun romnøkkelen, men etter spising av frokost var det bare en halvtime på rommet, før de måtte stille klokken 06.30 for ny shuttelbuss og reise hjem til Alta med fly klokken 09.00

– Det korteste oppholdet jeg har hatt på et hotellrom, sier Engvik, som til alt overmål fikk kofferten sin rotet vekk. Det var en cabinkoffert, men siden hun hadde to poser i tillegg, ønsket flypersonellet å sende den som cargo, altså vanlig bagasje i lasterommet.

Gjerrige kuponger

– Jeg fikk kofferten på torsdag, og strever ennå med å forstå hvordan de klarte å rote den vekk, sier Eva. Også en annen opplevde det samme, sier passasjeren, som opplevde samme «Norwegian-runddans» både i 2016 og 2017, med landinger og mye styr på steder som ligger langt unna reisemålet Alta. Hun beretter om matkuponger så gjerrige at de dekker 2 stykker pitsa, men ikke brus, om uvennlige og fortvilete Norwegian-ansatte bak skranker, kort sagt, svært slitsomme forhold for reisende.

På denne reisen ble det også et tema om det var nok hotellrom å oppdrive på Gardermoen, Engvik forteller om fortvilte ansatte som ble bedt om å ringe til hoteller i Oslo og Lillestrøm.

Fantes det hotellrom?

– Cabinpersonellet delte ut litt å spise og drikke på flyet, potetgull og sjokolade og vann og brus, de gjorde så godt de kunne og beklaget veldig. Det er selskapets valg jeg reagerer på, særlig siden jeg i ettertid har fått vite at det ikke stemte det de hevdet, at det ikke fantes hotellrom og busser å oppdrive i Tromsø.

– Samtlige tre ganger jeg har opplevd det samme, har det vært veldig dårlig håndtering av problemene. Jeg syns det var latterlig svakt av Norwegian, sier Engvik, som også mistet en feriedag på grunn av dette.

Det var ikke plass

– Jeg forstår godt at dette var frustrerende for passasjerene, og beklager at det ble en så ubehagelig og lang reise, svarer Astrid Mannion-Gibson i en epost fra Norwegian. Hun sier at avgjørelsen om å fly tilbake til Oslo ble tatt fordi det rett og slett ikke var hotellrom og transport å få for de nesten 200 passasjerene om bord dette flyet.

– Det er også synd å høre den ene kunden har opplevd dette flere ganger, men været kan vi ikke gjøre noe med, og sikkerheten kommer alltid først, sier talspersonen.

– Det er ingen god situasjon for verken kundene eller flyselskapet når slike situasjoner oppstår, men vi tenker alltid på kundens beste når slike avgjørelser blir tatt, sier Mannion-Gibson.