–Jeg er positivt nysgjerrig, sier politikeren Trine Noodt, som nylig satte i gang debatten på sosiale medier. Ja eller nei til høyhus i Alta. Mandag formiddag hadde 120 personer gitt sin kommentar til innlegget hennes, og vi spurte om hun gjorde det for å vite hva hun skal mene på onsdag, når planutvalget skal drøfte saken.

– Nei da, det var kun for å stikke fingeren i været og få folkets umiddelbare reaksjoner. En høyst uhøytidelig undersøkelse, sier hun.

– Og hva sier så folket?

Må ta debatten

– De fleste er positive. Dette går på hvordan vi ønsker at byen vår skal se ut. Bygging i høyden vil dempe trykket på verdifulle arealer, eksempelvis landbruksjord, men stiller også særlig krav til estetikk og fasade. Jeg syns det er en interessant debatt, sier venstrepolitikeren, som selv sitter i både planutvalg og formannskap.

Det var i mai i år at planforespørsel kom inn, og saken gjelder kvartal C6  og påbygging på eksisterende forretnings- og leilighetsbygg i Markveien 37/39. Det er Haugen Eiendom AS ved Ole Petter Haugen som ønsker å starte opp detaljreguleringen, dette med sikte på å tilrettelegge for flere boliger, forretninger og kontorer.

Satt i bero

Selve «tårnet», et leilighetsbygg på inntil 15 etasjer, ønskes reist i nordenden av kvartalet (mot Follums vei, der butikken Puskas tidligere lå.) Kommunens administrasjon har i sin innstilling sagt ja til privat reguleringsplanarbeid, men kun inntil 6 etasjer. Haugen har engasjert Rambøll til å fremme blant annet det overordnete spørsmålet om etasjetall, og videre arbeid med prosjektet er satt i bero i påvente av utfallet.

Også Ole Petter Haugen vektlegger overfor Altaposten at menigmann i Alta kan tenke seg høyhusbygging på sentrumsområdet.

Et signalbygg

– Dette er noe vi har planlagt gjennom snart tolv år, og de jeg snakker med er veldig positive. De aller fleste er også for at det bygges et signalbygg i motsatt ende av signalbygget Nordlyskatedralen. Et bygg på kun seks etasjer vil ikke på samme måte bli et signalbygg, sier Haugen.

– Tomten vil virkelig kle det. Her har kommunen en vannvittig god sjanse til å gjøre Alta mer byliknende, sier utbygger.

Men hvis man skal starte en høyhusdiskusjon i Alta sentrum, så anbefaler administrasjonen at kommunen lager en overordnet, helhetlig utredning som deretter implementeres i områdeplan for Alta sentrum.

Undergravende?

«Om kommunen velger å åpne for et etasjeantall som i så stor grad er avvikende jamført med resten av området, vil konsekvensen være at en åpner aksept for tilfeldige plasseringer av høyhus i den videre sentrumsutviklingen, som igjen vil bidra til å undergrave intensjonen med sentrumsplanen,» skriver saksbehandler.

Det fins en drøss faktorer å ta hensyn til i en slik plan; vind og klima, solinnfall og skygge, gaterom og fasader.

«Administrasjonen vurderer at en slik utredning vil være en løsning som skaper lik forutsigbar og like forutsetninger for alle grunneiere og berørte parter i området,» skriver de.

– Seks etasjer vil ikke på samme måte bli et skikkelig signalbygg, sier utbygger Ole Petter Haugen. (Arkivfoto) Foto: Tom Skoglund