3009 søkere med ungdomsrett, det vil si de som ikke har brukt opp sine tre år i videregående opplæring, har nå fått tilbud om plass på videregående skole. Nå må søkerne logger seg inn på vigo.no og svare på tilbud om plasser og ventelisteplasser innen 13. juli, heter det fra Toni Elisabeth Håvardsrud ved Finnmark fylkeskommune.

Av de 3009 søkerne som nå har fått tilbud, har 2767 fått tilbud i de fylkeskommunale videregående skolene, og 242 på de statlige samiske videregående skolene. Øvrige søkere, de som enten har voksenrett, fullføringsrett eller ikke-rett vil bli med i 2. inntak, som gjøres 18. juli.

– Det viktigste nå er å svare på tilbud om plass, sier Håvardsrud.

Bil og bygg populært

– I år har kjøretøy hatt stor oversøkning. Tilbudet er utvidet med en klasse ved Alta videregående skole, og har fulle inntakslister ved første inntak. Det samme har tilbudet ved Lakselv videregående skole og Kautokeino videregående skole, sier Håvardsrud.

– Det har også vært stor oversøking til påbygg. Mange velger å søke påbygg etter å fa tatt fagbrev. Denne endringen av lovverket kom for få år siden, og mange ungdommer søker påbygg og får utvidet ungdomsretten sin med et år. I år har vi valgt å imøtegå dette med å øke tilbudet med en påbyggklasse i Hammerfest.

Garantert tilbud

Av alle som har fått tilbud om skoleplass, har nærmere 87 prosent av alle søkere hjemmehørende i Finnmark kommet inn på sitt første utdanningsønske. Dette tallet øker erfaringsmessig etter at andre inntak er klart. Noen ungdomsrettssøkere står fortsatt uten tilbud ved første inntak, men alle er garantert et tilbud før høstens skolestart, sier Håvardsrud.

Utdanningsprogram som Teknikk- og industriell produksjon, Elektrofag, Helse- og oppvekst og Studiespesialisering står seg godt i popularitet, og til landslinjen i Kirkenes Vg2 Anleggsteknikk, meldes det om lang venteliste. Den nye landsdekkende linjen for hundekjøring i Tana er også populær.

Fylles opp

– Ventelistene til mange av tilbudene er i realiteten mye lengre enn de framkommer her. Dette vil også bety at der det nå står mange ledige plasser, vil svært mange av disse bli oppfylt ved andre inntak 18. juli, forteller Håvardsrud. Det er viktig å være oppmerksom på at ventelisten er veiledende. Feil kan forekomme, noe som betyr at søkere kan oppleve å komme lengre ned på en venteliste enn lengre opp

– Det viktigste nå er altså å svare på tilbud om plass, oppsummeres det.

Husk å svare på tilbud om plass, sier Toni Håvardsrud og Benedicte Hauge Johnsen. Foto: Finnmark fylkeskommune