Store, små, strikkavotter, skinnvotter, ullvotter, vinter og sommervotter... De kommer i utallige slag og varianter og mange tar de kanskje for gitt.

– Votten er et plagg alle som bor her oppe har et forhold til, men det er ikke så ofte de får en egen utstilling, sier konservator ved Verdensarvsenter for bergkunst - Alta Museum, Heidi Johansen.

DRIFTIGE DAMER: Fra høyre Anne-Lise Kummeneje Paulsen, Else Poulsen, Heidi Johansen og Turid Svaler står bak store deler av utstillingen. Foto: Bjarne Krogstad

Vandreutstilling

Utgangspunktet for votte-utstillingen «Varme hender – om vottens kulturhistorie», er plansjer fra Tromsø museum som forteller om vottens historie, betydning og bruksområder. Alta museum har også hentet frem gjenstander fra sin egen samling, blant annet de eldste vottene i samlingen – et par sorte og røde votter fra 1879-80.

– Alta Husflidslag har også stått på og samlet inn og registrert over 200 votter fra folk i Alta. Utstillingen vil derfor vise et stort mangfold av farger, mønstre og teknikker, fra tradisjonelle til moderne, sier Johansen.

For dem som ikke hadde anledning til å komme på åpningen onsdag 7. februar, så er det være muligheter til å se utstillingen helt fram til 3. juni. Alta Husflidslag vil også legge noen av sine strikkekafeer til museet.

Takket flere

Museumsdirektør Harriet Hagan hadde gleden av å åpne utstillingen.

– Jeg vil takke for et godt samarbeid med husflidslaget som har bidratt til at det har blitt en så fin utstilling. For museet er det viktig å samarbeide med lokale aktører. Jeg er både stolt og rørt over utstillingen. Den vekker mange minner og viser tradisjon som er viktig å føre videre til neste generasjon. All honnør til alle de involverte, sa hun.

SNORKLIPPER: Direktør Harriet Hagan. Foto: Bjarne Krogstad

Strikk en vott

Hun forteller videre at det finnes omkring 6.000 helleristninger i Alta, både konkrete motiver av dyr, mennesker og båter, men også ulike geometriske mønstre og mer abstrakte figurer. Det håper Johansen kan bidra til inspirasjon for å lage egne votter.

– I forbindelse med utstillingen har vi en konkurranse gående. Vi ønsker nemlig en helleristningsvott som kan brukes på museet og selges i butikken.

Ønsker du å bli med er reglene enkle: Mønsteret må leveres elektronisk eller på ruteark med håndskrevet oppskrift. Designeren må også strikke et par votter for å vise resultatet. En fagjury representanter fra Alta Husflidslag og Alta Museum vil stå for utvelgelsen av vinneren som vil få et gavekort på 2.000, en desigerskål fra Porsgrund Porselen, samt et årskort ved Alta Museum.