Den godt voksne Per Olav Sara bruker ofte å ta seg en tur bak Rema 1000 i sentrum og sitte og nyte sola og naturen ned mot Aronnes. Denne gang ble det vanligvis gode humøret under seansen fordrevet av irritasjon.

– Opplevelsen ble skjemmet av at det fløt med plastsøppel i synsfeltet. Jeg bestemte meg for å samle det som lå der, langs ei stripe på kanskje 100 meter. Som du ser ble det ganske mye, sier Per Olav, og legger til at Alta sentrum er langt fra så pent og hyggelig som det kunne vært.

– Vi må ta vare på sentrumsområdene. Fortsetter folk å kaste plastposer, emballasje og mye annet er det oss selv det går ut over. Plasten blir ikke borte, og sentrum langt mindre trivelig enn det kunne vært, klargjør den uføre 51-åringen.

Han har selv alltid vært opptatt av miljøet, og mener det er mange store viktige miljøsaker i samfunnsdebatten.

– Men hverdagskampen for miljøet er også viktig. Selv mener jeg at vi alle må endre holdning. Det er vi som avgjør om plasten skal flyte i sentrum, det er verken kommunen eller noen andre som skal plukke opp etter oss. Ære være dem som er ute å plukker søppel, men det nytter lite om vi selv ikke endrer holdning, slår Per Olav fast.