Administrerende direktør i Abelia, Håkon Haugli var en av foredragsholderne under NHO-konferansen i Alta i dag. I foredraget sitt snakket direktøren om digitaliseringens muligheter og om hvordan digitaliserte tjenester, eller usynlige roboter, kommer til å ta over flere og flere tjenester i fremtiden.

Økt klasseskille

Han tok også for seg hvordan den økende digitaliseringen kan skape større forskjeller i samfunnet.

– Vi vil i fremtiden ha færre jobber for ufaglærte og med det vil vi også få større forskjeller i samfunnet. Dette er alvorlig og noe myndighetene må ta tak i, mente direktøren i Abelia,

Altaposten spurte etter foredraget om hvordan Haugli tror digitaliseringen vil slå ut i Alta, hvor vi eksempelvis har en stor anleggsbransje. Vil det ikke være mulig at grøftene kan bli gravd av roboter i fremtiden?

– Ja, det tror jeg absolutt. Men vi trenger fortsatt mennesker til å programmere maskinene som skal gjøre gravejobben, sier Haugli.

– At ufaglært arbeidskraft forsvinner kan fortone seg som ganske skremmende, særlig for oss i Finnmark som fortsatt har mye ufaglært arbeidskraft. Hvordan skal vi forholde oss til det?

– Ja, Finnmark har også høy andel av dropouts, og dette er noe myndighetene må ta innover seg. Men vi trenger ikke bli livredde for at roboter skal komme å ta jobbene våre, men vi må regne med å måtte tilegne oss annen type kunnskap i fremtiden. Jeg er helt enig med dem som påpeker at Finnmark er helt i tet når det gjelder næringsutvikling, med tanke på naturressursene, teknologien og det behovet for mat som verden trenger. Så jeg er positiv på Finnmarks vegne, sier direktøren.