Høyre, Frp og Kystpartiet ønsket å legge ned Elvebakken skole, mens deler av samarbeidskonstellasjonen ville legge ned også Kåfjord og og Leirbotn oppvekstsenter. Kommunestyret gikk imidlertid med stemmene til Ap, SV, Venstre og Arnt Ivar Pedersen for å beholde samtlige skoler i en ny skolestruktur som bygges rundt énparellellskoler.

Dermed endte debatten om Altas framtidige skolestruktur slik alle spådde; flertallspartiene Ap, Venstre, SV og uavhengige Arnt Ivar Pedersen loset sitt forslag om å ta ned antall klasser, og satse på en-parallellsskoler.

– En seier for nærmiljøskoletanken. Etter et langt liv i skolen som både rektor og foreldre er jeg ikke i tvil om at nærmiljøskolen er det som gir det beste utgangspunktet for elevene. På større og sentraliserte skoler vil flere falle gjennom sikkerhetsnettet, sa Ap-veteranen Alf Bjørn.

Store kutt

Politikerne var ikke enige om nesten noe, men en ting kunne de samles om; det er økonomi som har tvunget fram nødvendigheten av strukturendringer og ikke et ønkse om ny pedagogikk.

– Er virkelig flertallspartiene Ap, SV, Venstre og Arnt Ivar villig til å fjerne 40 lærerstillinger? Det er ikke Frp, Høyre og Kystpartiet. Vi vil beholde lærerressursene, og har tro på at store skoler både vil gi det beste fagmilljøet og læringsmiljøet, klargjorde Ronny Berg.

– På den ene siden kritiserer vi for å gå for en struktur som ikke er økonomisk bærekraftig for i neste ta oss for å ta ned 40 lærerstillinger og med det gjennomføre tunge økonomiske kutt. Nå må kritikerne bestemme seg, påpekte Arnt Ivar Pedersen

Han forklarte flertallspartiene forslag på en enkel måte: De mange små klassene fylles opp til et gjennomsnittlig nivå på 25 elever. Det gjør at antgall klasser reduseres med 15 i forslaget. Hvert klassekutt betyr 1,5 millioner kr innspart, og dermed 22,5 millioner kr på årsbases.

– Det er en betydelig strukturendring i vårt forslag. I stedet for å kutte skoler kutter vi klasser. Det gir oss samtidig økonomi til å øke lærerressursene i klassene og styrke småskolen 1-4 med pedagogiske ressurser.

Ble helt alene

KrFs Knut Klevstad ville verken gå for flertallspartienes forslag eller høyre-partienes. Han valgte å fremme rådmannens innstiling med noen endringer. Forslaget fikk kun hans og KrFs ene stemme. I sitt innlegg viste Klevstad til at han verken hadde tiltro til at flertallsforslaget eller høyre-partienes var økonomisk bærekraftig og ga nødvendig omstilling.