Etter mandagens pågripelse ble Roland Ouendeno fraktet av to politifolk til Gardermoen, deretter gikk turen videre den knappe kilometeren fram til politiets utlendingsinternat på Trandum, like ved enden av den ene av hovedflyplassens rullebaner.

Her ble den 37 år gamle altaværingen, som opprinnelig er fra Guinea i Vest-Afrika, sittende i varetekt.

Begjært løslatt

Ouendenos advokat Brynar Meling ble formelt oppnevnt som prosessfullmektig for Ouendeno først onsdag, to døgn etter pågripelsen.

I tiden etter pågripelsen jobbet han iherdig med å komme i kontakt med sin klient. Altaposten har kun fått kontakt per SMS med Meling, som parallelt med Ouendeno-saken sitter i retten denne uka.

– Jeg har fått bekreftet at årsaken til pågripelsen er at de ønsker å han fremstilt for hjemlandets ambassade, for å se om det er mulighet for å få på plass reisedokumenter, skrev Meling i en SMS tirsdag.

– Jeg begjærte ham løslatt. Jeg har sendt ham kopi. Det er altså en delegasjon fra Guinea her, som skulle ha samtale med de ikke returnerbare Guianerne. De har støvsugd landet og samlet «alle» på Trandum.

Det var opprinnelig satt opp et møte tirsdag, i sakens anledning. Dette møtet ble ifølge advokaten utsatt.

Kan være lovbrudd

I en mail til Politiets utlendingsenhet sendt torsdag kveld like før klokka 21 skriver Meling at Ouendeno på daværende tidspunkt hadde sittet varetektsfengslet i 64 timer og 45 minutter.

– Han har ikke fått presentert noen siktelse eller pågripelsesbeslutning, han er ikke fremstilt for retten for å få prøvet lovmessigheten av pågripelsen.

Meling påpeker at dette er i konflikt med Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK).

– Det kan ikke sies foreligge omstendigheter i denne saken som innebærer avvik fra kravet om umiddelbar fremstilling. Retten til å bli fremstilt for retten straks etter pågripelsen er en rettssikkerhetsgaranti for den pågrepne som skal motvirke at frihetsberøvelse skjer uten at det er rettslig grunnlag for det. Jeg ber altså nok en gang om at Ouedeno løslates umiddelbart, skriver Meling.