Finnmark fylkeskommune har anmeldt brudd på kulturminneloven ved Verdensarvsenteret Alta Museum (VAM). Den 19. august ble det gjort funn av «kantonesiske tegn og en Pac-Man» risset inn i en bergflate ved helleristningene i Hjemmeluft. Alta museum har med bistand tydet tegnene, som virker å være av kinesisk opprinnelse.

De tre navnene som har blitt tydet i tillegg til Pac-Man-figuren er: Chén Min HuT, Zhâng Su Líng og Cal Mei (Ying) Hui.

– Hærverket ser ut som det er streket inn i berget med noe hardt, mulig en stein, står det i anmeldelsen.

– Hærverket er en på bergflate hvor det er registrert helleristningsmotiv, og det ligger rett ved siden av en figur. Helleristningsberget ligger noen meter utenfor tilrettelagt sti, og er ikke en del av formidlingsopplegget ved VAM.

Finnmark fylkeskommune påpeker i anmeldelsen at det ikke er snakk om tilfeldigheter, da området ligger utenfor det som regnes som alminnelig sti.

– Bergflaten hvor hærverket er utført ligger noen meter fra tilrettelagt sti, og er vendt bort fra denne. Det er derfor ikke en del av formidlingsopplegget. For å komme til hærverkstedet må vedkommende ha forlatt stien.

Kunne gått mye verre

– Tidvis er det svært vanskelig å se figurene, det avhenger av gode lysforhold. At hærverket ikke treffer helleristingsfigurer anses derfor som en ren tilfeldighet.

Omfanget av skadene er permanente. Fylkeskommunen anbefaler ikke korrigering, da dette kan gjøre mer skade enn nytte:

– Skaden er av en slik art at evt. tilbakeføring vil medføre ytterligere skade. Hvor lang tide det vil ta før skaden evt. eroderes naturlig bort er vanskelig å anslå. Foreløpig vurdering er at skaden anses som permanent; den er ikke mulig å fjerne/tilbakeføre.

Politioverbetjent Inger Anita Øvregård ved Reinpolitiet forteller til iFinnmark at de etterforsker saken, men er ikke overbevist at den blir løst.

– Vi har registrert saken og vært med kriminaltekniker og tatt bilder av helleristningene, sier hun. Det som er sikkert, er at det er vanskelig å oppklare saken, sier Øvregård til iFinnmark

Dette har da skjedd kort tid etter at Alta museum fant en bil risset inn i berget.