– Det var sønnen min Kai som var daglig leder den gangen. Det var en veldig spennende tid. Vi var blant annet den butikken som i en periode som solgte mest bilstereo i hele Norge. Biler til 10.000 kroner hadde stereo til 60.000. Helt vilt, minnes Puskas.

Ble forbildets kopi

Spør du etter Gunnar, heiser mange på skuldrene. Nevner du Puskas, vet omtrent hele Alta hvem du mener.

– Ja, det er nok slik, medgir en smilende 69-åringen, som runder 70 i september.

Etter førstegangstjenesten i Alta dro Odd-supporteren hjem til Skien, men trivdes ikke like godt som før. Bare ei uke senere reiste han derfor tilbake til Alta med litt klær, noen LP-plater og en kasse øl i bagasjen. Han spilte seg snart inn på Altas fotballag. Hans store idol på idrettsbanen var den ungarske fotballkjempen Ferenc Puskàs, som ledet sitt land til OL-gull i 1952, scoret 84 mål på 85 landskamper og vant VM-sølv to år etter. Gunnar ble selv oppkalt etter sitt store forbilde, blant annet etter at han faktisk scoret fem mål i samme treningskamp for Alta IF mot Rafsbotn i 1967.

– Men navnet «mitt» dukket nok opp allerede i Skien. Jeg ville jo være Puskas akkurat som andre drømmer om å spille sitt ideal på løkka. Det var nok litt min egen skyld. Puskas «tordnet ballen i mål» het det seg. Jeg skjøt også ganske hardt, minnes han.

Det er nok likevel musikk Puskas huskes mest for. HI-FI-rommet åpnet i Bossekop i juni 1989. Alta hadde aldri før hatt en egen butikk kun for musikk.

– Åpningen var stor i kjelleren på Narvesen-lokalene i Bossekop og Transportbandet spilte. Etter hvert flyttet vi til Adelsten-bygget hvor vi delte lokaler med videobutikken til Kjetil og Guri Linnes i 10 år.

Faksimile. Foto: Altaposten

Mistet sin beste venn

Puskas drev musikk- og instrumentforretning, først med HI-FI-rommet og deretter ble navnet endret til «Pusk AS» , etter en ide av Altapostens Sjur Haraldstad.

– Han var jo utrolig flink med karikaturtegninger og laget også logoen med ansiktet mitt, sier Puskas.

Han drev forretningen i 27 år sammen med kona Lisbeth. Hun gikk bort i 2016 etter å ha tapt kampen mot kreften. Da hadde de vært gift i 46 år. Et enormt tap for hele familien. Puskas mistet sin beste venn, store kjærlighet og forretningspartner.

Mange husker nok også at Puskas i mai 2016, like etter at Lisbeth døde, fikk besøk av TV2-prosjektet «Ramm og Tørnquist redder Norge».

Nok var nok

Sommeren 2018 bestemte han seg. Nok var nok.

– Jeg må være ærlig. Det er ikke så gøy å gå på jobb lenger. Det var ikke bare at Lisbeth ikke var der, men det spilte nok inn, sier han.

I sommer solgte han butikken til nye lokale eiere.

– Veldig veldig artig at de beholder forretningsnavnet og at merkevaren Puskas lever videre. Det gjør meg veldig stolt og glad. Håper de får det skikkelig til. Jeg ønsker dem virkelig lykke til.

Puskas er overrasket over hvor mye han har fått til i årenes løp.

– Hobbyen min har på en måte vært jobben min. Ikke mange er så heldig. Alta har virkelig gitt meg mye godt. Men innerst inne er det Skien som hjembyen min. Sånn er det bare, legger han til og byr på sin gode og varme latter.