– Vi vil gå ut med en emisjon for å tilføre selskapet kapital blant annet for å kunne gjennomføre en sammenkobling av anleggene i Alta, sier daglig leder og styreleder i Hexa Bioenergi AS, Simen Friis Strømsvik, til Altaposten.

Problemene tårner seg opp for leverandøren av fjernvarme i Alta sentrum. Fjernvarmen leveres fra to anlegg, ett ved Tine-meieriet og ett i området ved Møbelringen i Alta sentrum. Driften av begge anleggene har tidvis skapt sterke reaksjoner fra beboere og næringsliv i sentrum på grunn av illeluktende røyk.

Mangler penger

Miljøutfordringene kan imidlertid synes å være mindre enn de økonomiske utfordringene selskapet står overfor. Ifølge daglig leder vil en sammenkobling av de to anleggene i Alta kreve investeringer for 10-12 millioner kroner. Selskapet har ifølge daglig leder blitt innvilget tilskudd for Enova for å gjennomføre sammenkoblingen.

Men samtidig er hovedaksjonær «Skoging AS» nylig slått konkurs. Dette er Friis Strømsviks selskap, som har 48 prosent eierandel. Friis Strømsvik har i tillegg privat en andel på fire prosent. Ifølge søk Altaposten har gjort på Hexa Bioenergi er det ikke godkjent innlevert regnskap for 2014, og årsregnskapet for 2013 viser en bedrift med svært negativ lønnsomhet, lav egenkapital og mangel på soliditet.

Daglig leder og styreleder Friis Strømsvik avviser overfor Altaposten å utdype hva det kan ha å si for videre drift at selskapets største aksjonær er konkurs.

– Det kan jeg ikke se er relevant for Altapostens lesere, og jeg kommer ikke til å kommentere forhold som har med selskapets økonomi å gjøre, sier Simen Friis Strømsvik.

– Våre opplysninger tilsier at selskapet ikke har levert og fått godkjent regnskap for 2014?

– Det er ikke korrekt. Vi har har godkjent regnskap for 2014.

Aksjonær konkurs

Hexa Bioenergi AS er en av Nord-Norges største produsenter av grønn, fornybar energi. Selskapet produserer varme fra nordnorske skogressurser som distribueres til kundene som fjernvarme. Selskapet har flere anlegg i Nord-Norge med en total energiproduksjon på ca 20 GWh. Hovedkontoret er i Steigen i Nordland.

Nå håper selskapet at emisjon og tilskudd fra Enova skal redde selskapet fra konkurs.

– Hvor stort er tilskuddet fra Enova?

– Det husker jeg ikke på stående fot, men vi må tilføre selskapet kapital og vil derfor gjennomføre en emisjon for å finansiere sammenkoblingen av anleggene i Alta. Vi håper at emisjonen skal tilføre selskapet mange millioner kroner, og nok til å løse de driftsmessige utfordringene vi står overfor.

– Har dere konkrete interessenter for en emisjon i en slik størrelse?

– Ja, vi er i kontakt med flere som ønsker å gå inn i selskapet, det er næringsinteresser i hele Nord-Norge inklusiv Finnmark, men også noen som er etablert på Østlandet, klargjør Friis Strømvsvik som garanterer at Hexa skal kunne oppfylle sine leveringskontrakter i Alta de kommende år.

Står på tilknytningsplikten

Samtidig som de innbyggeropplevde miljøproblemene synes å vedvare, er tilliten hos eiendomsbesitterne i Alta sentrum svært lav til Hexa Bioenergi AS. Utbyggere i sentrum søker ofte om dispensasjon fra tilknytningsplikten som ble innført da fjernvarmeanlegget ble etablert.

– Alta kommune har i sin tid innført et system som er basert på tilknytningsplikt. Da kan vi ikke annet enn å påse at plikten blir overholdt, konkluderer rådmann Bjørn-Atle Hansen.

– Kan Alta kommune garantere at Hexa er i stand til å levere fjernvarme, og gjør ikke usikkerheten at en bør oppheve tilknytningsplikten?

– Vi leser regnskapene til selskapet og det som media skriver, men vi har ingen ytterligere informasjon om selskapets økonomiske situasjon. Så inntil videre kan vi ikke annet enn å stå på tilknytningsplikten, klargjør rådmann Hansen.

Spesialkonsulent for miljø i Alta kommune, Bjørnar Strøm-Hågensen, bekrefter at fjernvarmedriften i sentrum er blitt en miljøutfordring for kommunen, men at Fylkesmannen i Finnmark håndterer klager.

– Klagene har ofte kommet til meg og kommunen, men vi har oversendt dem til Fylkesmannen som behandler klagene som forurensingsmyndighet. Nå er vi enige om at denne type klager på kommunalt nivå skal sortere under kommunelegen  og de regler som går på helse, miljø og sikkerhet.

– Vurderer du fjernvarmen som leveres i Alta for å være bra miljøtiltak?

– Det ønsker jeg ikke å svare på.