Problemer med skulking og elever som henger i gangene, mobbing, og unger som blir frekkere og mer spydig. Det forteller foreldre Altaposten har vært i kontakt med. Tirsdag formiddag ble skulkeproblemet på Alta ungdomsskole også presentert for kommunestyret.

Nå er problemet så ille at skolen har innkalt til møte for hele personalet, for å lage handlingsplan for hvordan de skal håndtere skulkeatferd. Mens elevene har hjemmearbeidsdag skal personalet snakke om læringsmiljøet.

– Planen skal gi oss et verktøy for å møte dette på en enda bedre måte. Vi vil blant annet se på strategier for hva vi skal gjøre når elever forlater klasserommet midt i timen, sier Medlie til Altaposten, som understreker at de har tatt skulkeproblematikken på alvor hele tiden.

Altaposten har blitt kontaktet av foreldre som reagerer på det de kaller «skulking i stor stil».

– Det er 15-20 elever som skulker i stor stil på ungdomsskolen. De henger rundt i gangene og er i hvert fall ikke til stede i timene. Det virker ikke som om skolen gjør noen ting, sier en forelder til Altaposten.

Forelderen ønsker å være anonyme, av hensyn til sitt eget barn. Hun frykter for hvordan det skal gå med alle de elevene som henger rundt i gangene og går glipp av undervisning.

– Ungene svarer lærerne kjempestygt, og de hører ikke etter. Det virker som om lærerne har resignert og ikke tør å si fra til dem. Ikke har de lov å ta tak i dem heller. Elevene er begynt å bli frekke og spydige. Det er for galt det som skjer. Det virker som om foreldrene har gitt opp også, sier forelderen.

Kontaktet politiet

Ifølge skoleledelsen stemmer det ikke at skolen ikke gjør noe. For å få bort elever fra videregående, som henger rundt skolen, har de også vært i kontakt med politiet.

– Det at elever fra videregående henger rundt skolen, er noe vi har sett oss lei på. Vi har også vært i kontakt med politiet for å få slutt på det. Vi er lei av at vi ikke har klart å bli kvitt dem. Og det hjelper jo ikke å vise de bort fra kantineområdet, om de henger utenfor skolen i stedet, sier rektor Magne Medlie.

Nå setter skolen inn ekstra harde skyts. Torsdag skal de bruke dagen på å gå gjennom læringsmiljøet og hvordan de kan håndtere problemer med elever som blant annet går ut av klasserommet.

–  Vi jobber ganske mye med dette, og mye skjer i kulissene. Det jobbes mye med enkeltelever og tiltak, forteller Medlie.

Han understreker at det i forhold til elevtallet ikke er snakk om mange elever, men en liten gruppe.

– Det er en håndfull elever som utgjør problematikken. Så i den grad at det er et stort problem som omfavner mange, så stemmer det ikke. Men: Elevene får jo ikke noe utbytte hvis de ikke er i timen, sier han.

Har lærere i gangene

Da problemene toppet seg i november, satte skolen inn ekstra tiltak. Sosiallæreren har sittet i gangen, for å overvåke området utenfor kantina. Denne har også vært oppsøkende og gått rundt i gangene.

– Vi jobber intensivt for å ha voksne til stede i gangene – også i timene, og vi jobber med å ta elever tilbake til klassen de skal være i. En utfordring for en lærer med en klasse på over 30 elever, er at læreren ikke kan forlate klasserommet for å hente elever, sier rektoren.

– Derfor har vi jobbet for at lærere skal bruke noe av sin planleggingstid til å bevege seg ute i korridorene, sier Medlie, som også selv går runder i gangene.

En stor skole

Denne har hørt om elever som har blitt utvist, men det hører til sjeldenhetene.

– Jeg har også hørt om unger som er kastet ut av timen, springer opp etter veggene, springer på sosiallæreren og bøller opp i ansiktet hans. Slik skal det jo ikke være, mener forelderen som har inntrykk av at det er lite inspeksjon i gangene i timene.

– Jeg synes i det hele tatt det er rart at de tillater at en elev reiser seg opp i klasserommet og forlater timen.

En annen forelder Altaposten har vært i kontakt med forteller om omfattende mobbeproblemer og skulking.

– Vi har hørt at det er særlig mye mobbing på åttende trinn, sier forelderen.

– For meg virker det som om det er en altfor stor skole med altfor mange elever. Dermed har ikke ledelsen kontroll. Og selv om det er snakk om noen få elever dette gjelder, blir de jo mange til sammen. Nei, jeg tror ikke det er rus som er hovedproblemet på denne skolen, men hele miljøet, sier forelderen.

Også skolen har erfart at det er noe med læringsmiljøet.

– Noen elever er veldig skoleleie. Vi sliter med å finne ut hvorfor. Men det er det som er jobben vår også. Vi må finne ut hvorfor noen elever stikker av, sier rektor Magne Medlie.