Fotballparet Ida Sønvisen Suhr og Andreas Markussen drømte om Aronnes og Sentrum, men havnet i Saga.

– Greit nok, men det er mye kjøring, slår narvikingen Markussen fast.

For få år siden kjøpte han leilighet midt i Narvik sentrum for 1,6 millioner. Da han og samboer Ida skulle kjøpe leilighet på Aspemyra i oktober i fjor, betalte de 2,6 millioner for samme størrelse.

– Det var skikkelig utfordrende å komme inn i boligmarkedet i Alta. I Kvileskogen og i Aronnes Hageby ble vi rett og slett priset ut, forteller Markussen.

Store kull fra 90-tallet

Eiendom Norge slapp tirsdag sin boligprisstatistikk for 1. kvartal 2017. I Nord-Norge har Alta den høyeste 12-månedersveksten med hele 14,6 prosent. Det er blant de største økningene i landet, etter mange år med en vekst på mellom tre og seks prosent.

– Jeg tror det er den lave renta kombinert med de store fødselskullene fra 90-tallet som gjør at vi ser et slikt hopp i prisveksten, sier meglersjef Vidar Myklevoll i DNB Eiendom i Alta, som i fjor formidlet salg av 150 boliger.

Prisveksten var den samme for eneboliger og leiligheter. Den kraftige økningen betyr at toromsen til Ida og Andreas ville kostet rundt 300.000 kroner mindre sent i 2015 enn den gjorde på høsten i 2016.

Enebolig i Dalen?

– Vi hadde satt grensen på 2,55 – så da den helt nye leiligheten på Aspemyra dukket opp passet det oss fint. Vi er veldig fornøyd med å bo der, selv om vi gjerne skulle bodd mer sentralt på grunn av all kjøringen. Det er uansett godt å betale til seg selv og få verdistigning, slik at man senere kan kjøpe en større bolig, sier Markussen, som skjønner at det medfører en del forpliktelser å være sammen med en daling. Sannsynligheten er stor for at han etter hvert havner i en enebolig oppi Dalen og må ikle seg røde og hvite klubbfarger.

– Den langsiktige planen er å utvide arealet, og da er man avhengig av å være etablert i boligmarkedet. Det er godt å ha kommet inn, sier Markussen, som sender en takk til to sett foreldre som var nødvendige for å stille garanti for 15% egenkapital.

– Er leiligheten verdt 40 tusen kroner kvadraten?

– Det er sånn det er blitt. Vi fikk noe helt nytt, og sånn sett kan kanskje prisen forsvares.

Populære områder

– 15 prosent vekst er ikke sunt, men det var nok en reaksjon på mange år med moderat vekst og at vi både har fått mange nye, unge boligkjøpere i markedet og mange fine objekter til salgs, sier Myklevoll.

– Er veksten tatt ut for denne gangen?

– Det er ingenting som tyder på det. Vi får bra tilgang på nytt i 2017 og vi ser at det er bra trøkk i starten av året. Saga, Thomasbakken, Gakori og Midtbakken er områder der det er stor interesse, som igjen presser prisene oppover. Vi ser også et mye større press på toromsleiligheter enn før, antakelig fordi det er så mange nye førstegangsetablerere på vei ut i markedet fra de store 90-tallskullene, sier Myklevoll.