– Da jeg satt her og bladde i de gamle avisutklippene om evakueringa av Finnmark, så slo det meg. De har ikke lært noen ting, tordner Harald Simensen (79) fra Aronnes. Han ser mange betenkelige tegn i tiden og retter skytset mot regjeringen og Frp.

Refser Listhaug

– Den medmenneskelige dimensjonen er totalt fraværende. Når jeg tenker på hvordan de behandlet flyktningene som kom over Storskog høsten 2015, så blir jeg forbannet. Her kom det barnefamilier som hadde opplevd de verste ting, midt på vinteren i 20-30 minusgrader, også ble de snudd på grensa og bedt om å reise tilbake. Det er rett og slett umenneskelig. Bare de som ikke selv har vært flyktning kan gjøre noe slikt, mener Simensen.

– Men hva skulle regjeringen gjøre når det strømmet folk ukontrollert over grensen?

– Hele Kirkenes er full av tomme kaserner. De kunne tatt imot dem på en ordentlig måte, i påvente av en bedre måte å løse det på. Ikke sendt dem tilbake i kulda. Tenk hvordan vi skulle opplevd det om vi ble behandlet på den måten da vi var tvunget til å reise fra Finnmark under krigen. Saken er den, at de som kommer flyktende til oss har blitt jaget rundt i flere år med våpen i ryggen. Folk rømmer ikke ut av sitt eget land uten grunn. De som tror at folk legger i vei på denne måten for skøy skyld har ikke skjønt noen verdens ting, sier han.

Blå vinder

Høyre-populistiske partier ute i verden har for tiden stor oppslutning og ledende politikere går ikke av veien for å plassere ansvaret for vestens problemer på muslimer. I Frankrike gikk Marine Le Pen for få dager siden ut og sa at ansiktsslør og moskeer er «uakseptable kulturelle farer», mens president Donald Trump i USA stenger landet for millioner av muslimer og bygger mur mot Mexico. Simensen har ingen sterke meninger om verken USA eller Franrike, men han mener retorikken som brukes av vår hjemlige minister ligner på det vi ser fra Le Pen og Trump.

– Det å få mennesker i nød til å fremstå som lykkejegere og terrorister er bare trist, sier han.

I Alta har vi den siste tiden sett håndfaste bevis på at høyreekstreme krefter er i sving også lokalt, gjennom flygebladene som er blitt klistret opp på postkasser og busstopp. Dette bekymrer samfunnskritiker, Tor Bjørnar Henriksen.

– Det er en farlig tid vi lever i, og hva som er årsaken til at høyrepopulistene har vunnet frem, er nok flere. Noe skyldes at de har lyktes med å koble flyktningstrømmen opp mot våre velferdsgoder og frykten for at disse skal raseres med høy innvandring, sier Henriksen.

Lar seg skremme

Han tror ikke folk flest er rasistiske, men at de lar seg skremme av retorikken.

– Folk er redde for at de skal miste goder, at det skal bli mer ustabilt rundt dem og de tror at muslimer og deres religion er farlig. Noen hater muslimer, men det er de færreste, mener Henriksen.

Han mener at de som stemmer på høyrepopulistiske partier i Europa og Frp i Norge, fordi de frykter for velferdsgodene sine, ikke opptrer rasjonelt.

– Det er jo nettopp venstresida som har bygd opp velferdssamfunnet og som hegner om felleskapsmodellen. Høyrepartiene er de som åpner for skattelette for de rike og for økt privatisering, slik at det til sist ikke blir råd for fattige folk å gå til legen, sier han.

– Men skal det ikke være lov å være bekymret uten å være redd for å bli stemplet som rasist eller fremmedfiendtlig?

– Jo, absolutt. Det å være moralistiske på andres vegne fører sjelden noe godt med seg. Selv om man kan ha lett for å «gunne» på i debatter der man blir frustrerte, så hjelper det lite å tråkke ned folk. Vi må ha alle stemmer med i debatten, men debatten må baseres på fakta og så må folk være flinke til å spørre der de lurer eller er usikre, sier han og tilføyer:

– Mange tror at de som var for Brexit i Storbritannia er nasjonalistiske og folk med fremmedfrykt som ikke liker innvandrere. Men det tror ikke jeg. Jeg tror de var lei av at beslutninger ble tatt over hodet på dem og at de er redde for arbeidsplassene sine. Det er kanskje heller markedsliberalismen som er farlig, ikke muslimene.

– LOV Å VÆRE REDD: Tor Bjørnar Henriksen mener alle stemmer må med i debatten. Foto: Arkiv

Kaldere politisk klima

Tor Bjørnar er fotballtrener for minderårige flyktninger i Alta. Han frykter for hvordan et kaldere politisk og offentlig klima vil påvirke deres liv.

– Dette er unge gutter som bærer på masse traumer. Mange har verken mor eller far i live og de aner ikke hvor søsknene deres befinner seg. Er det noen som trenger støtte og hjelp, så er det dem. De trenger ikke at vi fordømmer dem fordi de kanskje ikke oppfører seg like fint hele tiden. Tenk på hva de har vært i gjennom og hva de bærer inni seg. Vi må ikke glemme at det er mennesker vi snakker om, sier han og legger til:

– Om man mener at vi ikke skal ta imot flere flyktninger, er det iallefall viktig at vi tar godt imot dem som er her.

HJERTET ER MED: Statssekretær Torkil Åmland vil ikke være med på at regjeringen fører umenneskelig politikk. Foto: Presse

Statssekretær i Frp avviser at regjeringen er inhumane

Statssekretær for innvandringsminister Sylvi Listhaug, Torkil Åmland (FrP), svarer via epost slik på kritikken fra Harald Simensen:

– Vi fører ikke en umenneskelig politikk. Det er feil. Dette virker først og fremst som utbrudd som ikke stemmer overens med virkeligheten. Vi gjør vårt beste for å hjelpe reelle flyktninger på en god måte. Faktum er at ved å føre en streng politikk som gjør at asyltilstrømningen til Norge er lav, så kan vi hjelpe mange flere mennesker i nærområdene til krig og konflikt, sier Åmland.

Nødvendig innstramming

Han hevder at mange av de som kommer til Europa i dag ikke er flyktninger, «men økonomiske migranter som ønsker et bedre liv».

–  Disse må få avslag og returneres til hjemlandet. Vi må bruke både hodet og hjertet og tenke langsiktig, slik at vi kan ivareta vår velferdsmodell og det samfunnet som er bygget opp gjennom generasjoner. Det gjør regjeringen gjennom å føre en streng innvandringspolitikk og en integreringspolitikk som legger til rette og som stiller krav. De fleste forsto etter 2015, hvor Norge mottok over 31.000 asylsøkere, at det var nødvendig med innstramninger fordi dette ikke er bærekraftig. Regjeringen og Frp har lyktes med å få asyltilstrømmingen under kontroll.

OMSTRIDT: Statsråd Sylvi Listhaug. Foto: Presse

Skyver under teppet

Åmland mener det er viktig at vi tør å diskutere vanskelige problemstillinger.

– Dette skal gjøres på en skikkelig måte, der vi omtaler andre med respekt. I Sverige har de lagt lokk på debatten over lang tid, og det har ulmet veldig under overflaten. I vårt naboland har de langt større høyreekstreme miljøer og krefter. Jeg tror noe av det viktigste vi kan gjøre for å bekjempe høyreekstreme miljøer er å diskutere vanskelige problemstillinger, også knyttet til innvandring og integrering. Å skyve problemer under teppet er ingen tjent med.

Skjønner ikke kritikken

Leder i Alta Frp, Svein Berg, mener partiet hans dras ned i søla uten grunn. Han sier dette om angrepet fra Harald Simensen:

– For å være ærlig, så skjønner jeg ikke kritikken. Vi har aldri sagt at vi ikke skal ta imot flyktninger.

– Men dere har sagt at dere primært skal hjelpe dem i nærområdene?

–Ja, og det er noe helt annet, sier Berg.

– Er det verdt å lytte til folk som Harald Simensen når han ber oss om å tenke over at vi i Norge også har vært flyktninger?

– Det må hver og en av oss få tenke gjennom selv, men når det gjelder å fremstille Frp som verre enn andre partier så stemmer ikke det. Til og med Arbeiderpartiet mener mye av det samme som vi sa for flere år siden, påpeker Berg.