Torsdag i forrige uke ble to menn, en Alta-mann i 40-årene og en Hammerfest-mann i 30-årene, pågrepet av politiet. Bakgrunnen var etter det Altaposten forstår en oppringing fra en Alta-mann i 20-årene, som hevdet han var blitt bortført av de to, fra en bolig på Midtbakken.

Mannen i 20-årene skal ha forsøkt å rømme da de to mennene kom på døra og spurte etter han. Men rømningsforsøket endte med at han ble tatt. De to mennene skal ha tvunget han til å komme med dem, ifølge påstanden fra mannen i 20-årene.

Varslet om kidnapping

Etter hva Altaposten kjenner til hevder mannen at han ble plassert i baksetet på en bil og stripset fast. Kjøreturen gikk først innom Coop Extra på Midtbakken. Her gikk de to påståtte kidnapperne inn for å kjøpe mat.

Mannen som hevder han ble kidnappet skal da ha fått ringt og varslet om at han var blitt kidnappet av de to mennene. Politiet aksjonerte som følge av dette.

Pågrepet

Noe senere samme dag, i en parkeringskjeller et sted i Bossekop, fant politiet den aktuelle bilen, som tilhører en bekjent av de to kidnappingssikede. De to siktede var her, og i baksetet befant mannen i 20-årene seg.

De to siktede ble pågrepet. Etter hva Altaposten forstår gikk pågripelsen rolig for seg.

Under ransakelsen av bilen ble det funnet strips, som politiet trolig mistenker ble brukt eller skulle brukes under bortføringen. Et knokejern ble funnet på den ene siktede. Det ble også gjort funn av en pistol, en Beretta. Altaposten kjenner til at begge de siktede nekter kjennskap til pistolen.

– Fikk ikke mat

Mannen som hevder han ble utsatt for frihetsberøvelse har i avhør forklart at han også tidligere har vært kidnappet og holdt fanget av de to mennene. Altaposten kjenner til at mannen har forklart at de to «en gang i august» holdt han fanget i to døgn, i en leilighet i Alta sentrum. Han skal ha forklart at han ikke fikk mat mens dette pågikk, at han ble utsatt for vold og at han ble tvunget til å ta ut penger og gi disse til mennene.

De to mennene er begge siktet for dette, samt for bortføringsforsøket i forrige uke.

Nekter for alt

Altaposten er kjent med at alle impliserte parter, de to siktede og mannen som påstår seg utsatt for kidnapping, tilhører et belastet miljø. Altaposten vet at de to siktede i avhør har karakterisert «kidnappingsofferet» som psykotisk, grunnet rus. Altaposten kjenner til at de siktede nekter for å ha gjort mannen i 20-årene noe som helst, annet enn å kreve tilbake en bil som offeret skal ha forsøkt å tilsnike seg på uærlig vis.

Kenneth Nilsen. Foto: Tom Skoglund

Fredag ble de to mennene som er siktet for frihetsberøvelse, vold og tvang fremstilt for varetektsfengsling i Alta tingrett. Fengslingsmøtet resulterte i at de to ble ilagt fire uker varetekt, får Altaposten opplyst fra etterforsker Kenneth Nilsen ved Alta lensmannskontor.

– Med de to i varetekt har vi fått litt mer arbeidsro til å utføre de gjøremål som gjenstår. Blant annet har vi en god del vitneavhør som skal tas. Vi har samtidig respekt for at det er et ansvar å ha folk varetektsfengslet, og har som mål å gjennomføre flest mulig etterforskningsskritt i perioden, samtidig som vi hele tiden vurderer nødvendigheten av varetekt, sier Nilsen.

Han vil på nåværende tidspunkt kommentere minst mulig hva angår selve saken.

– Vi er helt i starten av etterforskningen. Hva som er forklart, eller hvilke funn vi har gjort vil jeg ikke si noe om.

– Men jeg kan si at vi har funnet gjenstander som vi mener kan knyttes til handlingen.

– Hvordan fremsto mannen i 20-årene da dere fant han og de to kidnappingssiktede?

– Han var preget av hendelsen.

– Hadde han fysiske tegn på vold eller av å ha blitt kidnappet?

– Han ble ikke fremstilt for lege. Det har vi ikke ansett å være nødvendig, svarer Nilsen.

– Anser dere hans forklaring for å være troverdig?

– Fornærmede har avgitt en forklaring vi selvfølgelig må kontrollere. Han skal også til nye avhør nå. Det blir galt av meg å sette noen merkelapp på avhøret av han, før vi har fått tatt flere etterforskningsskritt, avslutter Nilsen.

Advokaten til Alta-mannen i 40-årene, Svend Falkanger, vil ikke kommentere saken. Vi har ikke fått tak i advokat Kjetil Nilsen, som representerer mannen i 30-årene fra Hammerfest, da Nilsen var i retten mandag.