Investor Roar Syversen fra Øksfjord forsvarer seg i disse dager i retten i Asker og Bærum, i det som er norgeshistoriens største anklage om privat skatteunndragelse. Tiltalen lyder på skatteunndragelse av 178 millioner kroner.

Ifølge tiltalen skal Syversen ha mottatt oppgjør for salg av kjemikaliselskapet Norden Olje AS med 178 millioner kroner, som er plassert på Kypros og ikke beskattet som utbytte eller lønn.

Penger til Norge og Sveits

I retten innrømte Roar Syversen at fem millioner kroner er unndratt beskatning i Norge. Advokaten hans mener å kunne bevise at resten av oppgjøret for salget av Norden Olje AS er gitt som lån til Syversen fra en ”trust” som han var med på å etablere i Kypros etter salget.

Selv har han ifølge Dagens næringsliv bare vært ansatt som ”general manager” i Wingfirm med en årslønn på 50.000 euro.

Påtalemyndighetene hevder 140 millioner kroner i løpet av to år etter salget ble overført fra Kypros til Syversens konti i Sveits og Norge. Skattekrim mener dette er utbytte etter salget og derfor skattbart, mens Syversen hevder pengene er lån som skulle tilbakebetales etter 10 år, med renter.

DN skriver at det i retten er lagt fram en låneavtale med Wingfirm på Kypros. Den sier at Syversen i mai 2007, samme måned som Norden Olje ble solgt, lånte 19 millioner euro av Wingfirm.

Fikk hjelp

I retten ble det hevdet at låneavtalen ikke var fra 2007, men fra 2010.

Syversen forklarte ifølge Dagens Næringsliv at han hadde kontakt med en ansatt i revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC) på Kypros om det angivelige lånet. DN har tidligere dokumentert at PwC satte opp og delvis har forvaltet Syversens virksomhet på Kypros.

I retten sa Syversen at han meldte flytting til Kypros, men innrømte at han hele tiden har bodd i Norge. Mye av påtalemyndighetens bevisførsel bygger på sporing av Syversens bruk av ulike kredittkort, både norske og utenlandske.

Investerte i eiendom

Det er kjent at Syversen har brukt mye penger på sine ulike prosjekter, både i selskaper han har eid og på private prosjekter. DN skriver at aktor Knut Skavang påviste at Syversen har brukt 28,5 millioner kroner til hytte og hyttetomt på Hafjell, 10 millioner til nedbetaling på en privatbolig på Snarøya og 14,5 millioner kroner i lån til datteren. I tillegg har Syversen lagt ned et betydelig antall millioner kroner i Øksfjord og Tverrfjord.

Det er satt av to uker til saken.