Mannen som er student ved Universitetet, brukte Alta-mannen Torgeir Dahles identitet på Facebook til å spre forespørslene om sex med jenter under den seksuelle lavalder. Lokkematen var flere hundre tusen kroner i motytelse. Nå henlegger politiet saken med begrunnelse av at allmenne hensyn ikke tilsier tiltale.

– Jeg er i sjokk. De falske sex-meldingene har vært en enorm belastning for meg og min familie, og jeg kunne ikke drømme om at politiet ville la gjerningsmannen slippe unna. Slik saken nå står, vil jeg få større straff for å kjøre i 53 km i 50-sonen over Altagårdsletta, enn mannen som har forsøkt å lokke småjenter til sex, og i tillegg stjålet min ID, sier Torgeir Dahle (60) til Altaposten i en kommentar.

Klager på henleggelsen

I et brev fra politiet er Dahle underrettet om at det ikke vil bli tatt ut tiltale mot mannen i 20-årene som bor i Alta, men er fra en annen finnmarkskommune. I  infobrevet heter det: «..underrettes om at forholdet er henlagt fordi allmenne hensyn ikke krever påtale mot anmeldte.» Torgeir Dahle har tre ukers frist til å påklage forholdet, og klagen vil da gå til statsadvokaten for Troms og Finnmark.

– Jeg har allerede søkt juridisk bistand for å få saken gjenopptatt. Kravet er at mannen må ansvar for å ha stjålet min identitet og den belastningen han har påført meg og min famlie. Like viktig for meg er at politiet gjør en grundig etterforskning rundt det mest alvorlige, at det er en voksenperson som bruker nettet for å komme i kontakt med jenter helt ned i 13 årsalderen for å ha sex med de mottilbud om penger, sier Dahle og legger til:

– Med min beste vilje kan jeg ikke forstå at politiet mener at allmennheten synes dette er greit og at vedkommende ikke skal straffeforfølges.

Må etterforskes mer

Dahles advokat, Agnetha Åsheim, fra advokatfirmaet PricewaterhouseCoopers AS i Tromsø, reagerer i likhet med Dahle på henleggelsen.

– Vi vet ikke, og politiet synes heller ikke å vite, hvorvidt det i kjølvannet av saken ligger ytterligere alvorlige straffbare forhold knyttet til aktivitet på nettet. Min første reaksjon var at politiet burde slått til med beslagleggelse av telefon og datautstyr for å avdekke om vedkommende kan ha hatt en mer omfattende aktivitet enn det som er kommet fram. Min klient har fått opplyst at det ikke ble tatt beslag, men må ta forbehold om at dette er korrekt, sier Agneta Åsheim og legger til:

– Det som uomtvistelig i forhold til de bevis som er lagt fram, er at vedkommende har kontaktet jenter under den seksuelle lavalder, og hvor den yngste skal ha vært bare 13 år, og bedt om seksuelle tjenester.

Hun mener den raske henleggelsen indikerer at politiet ikke har foretatt en grundig etterforskning, slik alvorlighetsgraden i saken skulle tilsi.

Økende problem

Advokaten viser også til at det fra nasjonale justismyndigheter er gitt høy prioritet å avdekke saker med ID-tyveri på sosiale medier. Åsheim påpeker at slike ID-tyveri øker i omfang.

– De som får identiteten misbrukt påføres ofte svært store belastninger. I dette tilfellet er det ingen tvil om at det har kostet svært mye for Torgeir Dahle og hans familie det som her skjedd. Av allmennpreventive årsaker burde politi og påtalemyndigheter følge opp med en grundig etterforskning og påtale. Henlegges slike saker, og det ikke får noen konsekvenser for de som utfører ID-tyveriet, er det et signal om samfunnet ikke bryr seg, klargjør Agnetha Åsheim.

Ikke alvorlig nok

Politiet avventer å kommentere henleggelsen av sex-meldingssaken.

Politiadvokat Are Meedbye ved Finnmark Politidistrikt forteller at saken har hatt koden «hensynsløs atferd». Ut over at saken nå er henlagt med begrunnelse i at allmenne hensyn ikke krever påtale, vil han ikke gå inn på selve saken eller etterforskningen.

– Jeg forstår at Altaposten har fått opplysninger om at henleggelsen vil påklages til statsadvokaten. Ut fra en slik opplysning vil det være feil av meg og politiet å gi kommentarer ut over å bekrefte at saken er henlagt, sier Meedbye.

  • Politiet overførte saken da den var etterforsket ferdig til konfliktrådet. Her møtte ikke den anmeldte mannen i 20-årene. I etterkant av behandlingen i konfliktrådet har politiet valgt å henlegge saken.