– Ja, dette har vært en redningsaksjon helt utenom det vanlige. Å bruke begrepet «heltemodig innsats» er absolutt på sin plass, slår innsatsleder i politiet, Håvard Martinsen fast.

Han forteller at fire patruljer, med to til fire personer i hver, i tur og orden ble tvunget til å gjøre vendereis da de forsøkte å ta seg inn på fjellet gjennom stormen.

– Likevel valgte man å gjøre nye forsøk, og klarte også å presse seg videre. Dette kunne i verste fall gått galt, men heldigvis klarte mannskapene å nå frem til 22-åringen ved 03-tiden natt til tirsdag, forteller Martinsen.

Ekstreme forhold

Det blåste storm styrke i fjellet mellom Alta og Nordreisa da mannen gikk seg fast i uværet. Mandag ble nødpeilesenderen utløst. Et tydelig tegn på at mannen var i nød og trengte hjelp utenfra for å komme seg i trygghet.

– Nødpeilesenderen sendte et nytt signal ut annenhver time til et selskap i Texas, USA. Dette selskapet orienterte så Hovedredningsentralen (HRS) om signalets posisjon. Det siste signalet fikk vi mandag kveld klokken 19.10 og da var det fortsatt på samme sted som det første signalet ble sendt mange timer tidligere, forklarer innsatslederen.

– Den innsatsen som er lagt ned for at dette til slutt ga en lykkelig slutt er helt fantastisk. Vi har hatt massevis at tilgjengelige ressurser fra både oss selv, Heimevernet, Sivilforsvaret, Røde kors, SNO og private. Det har vært et enormt ønske om å bidra.

Ga aldri opp håpet

Martinsen var selv innsatsleder helt til mandag kveld før han ble avløst. På spørsmål om de underveis begynte å lure på om mannen kunne ha omkommet, er han helt tydelig.

– Det var aldri snakk om å gå over til søk etter antatt omkommet person. Dette var en fjellvant mann som vi hadde godt håp om å finne i live. Vi var så klart svært lettet da bekreftelsen om at han var funnet kom, legger han til.

Han mener mannskapene fortjener ekstra ros og gjerne kan bli omtalt med store ord av flere årsaker.

– De kunne ha avbrutt oppdraget tidligere. Været var ekstremt og sikten minimal. Ingen hadde sagt noe om de ikke hadde klart å ta seg videre. Det var ekstreme forhold, gjentar Martinsen.