I forrige uke lanserte Alta kommune sin P-app, med det selvforklarende navnet «Parkering Alta». Med denne installert på smarttelefonen slipper du å bekymre deg for om du har nok småpenger, om du har huska kortet eller om p-automaten fungerer som den skal.

– Å få denne opp å gå er rimelig enkelt. Du laster ned appen via Appstore eller Google Play, alternativt kan du sende en SMS med «Parkering Alta» til 1960 eller scanne inn en QR-kode vi har lagt ut på kommunens hjemmesider. Når appen er installert legger du inn kredittkortinfo og registreringsnummer på bilen din. Ved parkering taster du inn hvilken P-sone du står på (eksempelvis P3, mellom Amfi og Postgården) og hvor lenge du vil stå parkert her, og så kan du parkere med god samvittighet, forteller avdelingsleder Merethe Simonsen ved avdeling for parkering.

Velger du å avslutte parkeringen tidligere enn du har bestilt gjennom appen, kan du ved et tastetrykk stoppe eller forlenge parkeringstiden.

Sjekkes elektronisk

Men hvordan skal man kunne «bevise» at man har betalt for parkeringen – man får tross alt ikke ut den tradisjonelle parkeringslappen som «skal ligge synlig tilgjengelig på dashbordet».

– Vi har allerede fått noen morsomme spørsmål. Her var en som lurte på om man skulle legge mobiltelefonen igjen på dashbordet, humrer trafikkbetjent Britt Mikalsen.

Dette er ikke nødvendig, avkrefter Simonsen:

– Våre betjenter sjekker om parkeringen er betalt ved å punche inn registreringsnummeret på bilen. Har du korrekt registreringsnummer og betalt for parkeringen skal alt være i orden. Dette går omtrent like raskt som å sjekke på tradisjonell måte.

Bilistene får gevinsten

Simonsen understreker at det er kundene som har den umiddelbare gevinsten med appen:

– Per i dag blir arbeidsmengden for trafikkbetjentene våre like stor som den har vært til nå. Dette er det kundene som tjener på, foreløpig har ikke vi noen gevinst å hente, sier Simonsen.

– Men når teknologien er på plass åpner det seg nye muligheter. Eksempelvis ved at man kjører gjennom en parkeringsplass mens et kamera scanner nummerskiltene og sjekker hvilke som har betalt. Framtiden byr på mange muligheter, sier trafikkbetjent Stein Are Berg.

Går glipp av gebyrer

– Ved at man gjør det så enkelt for kundene – er dere ikke redd for å gå glipp av parkeringsbøter?

– Nei, det lever vi godt med. Vi får inn mye mer penger på at folk betaler p-avgiften enn på straffegebyr. Folk er stort sett flinke å betale for seg, sier avdelingsleder Simonsen.

I fjor hentet parkeringsavdelingen inn 8,5 millioner kroner i driftsinntekter. 6,5 millioner kom fra parkeringsautomatene, en million i årskort og cirka en million i ileggelse av tilleggsgebyr og parkeringsgebyr (som gis i forbindelse med feilparkering). I overkant av tremillioner kroner gikk direkte inn i parkeringsfondet, som benyttes til trafikksikkerhetstiltak.

– Om vi skulle få inn mindre inn på gebyrer, så betyr det at folk er blitt enda flinkere til å betale for seg. Og det er jo det vi ønsker, sier Simonsen.