– Det der var ikke et hyggelig syn. Den reinen kan lett hekte seg fast i noe og tørste og sulte i hjel. Det kan ende med en pinefull død, sa reindriftsutøver og varaordfører Anders S. Buljo fra Kautokeino og Langfjorden da Altaposten viste ham bildet av en okserein med geviret fullt av rød plastnetting. I havet, men også på land er plast-søppel nemlig til fare for dyrelivet.

DET ENDTE BRA: Reinbeitedistriktene varsler hverandre hvis sånt skjer, og kort tid senere ble denne reinen fanget og plasten fjernet fra geviret. Trolig har den gnikket seg mot plastnettet i et forsøk på å fjerne løst skinn fra geviret. Foto: Arne Hauge

Det var sist fredag, 27. juli at vi snakket med reindriftsutøveren, og Anders lovte å gi beskjed videre til rette vedkommende, leder Hans Ole Eira i Lakkonjarga reinbeitedistrikt hvor den stivpynta reinen hørte hjemme.

Fanget reinen

Dyret travet med en liten skokk som den siste tiden har holdt til i veiarbeidsområdet på Storsandnes-siden av Isnestoften, nokså nær tunnelinnslaget. Det er heten og insektene som presser reinen ut på E6, eller den «luftige og lettgåtte glenna i skogen uten insekter» som dyrene kjenner den som.

– Ja da, jeg ga jeg beskjed om denne reinen. Broren til Hans Ole dro og fanget reinen og fjernet plasten fra geviret, sa Buljo da vi snakket med ham mandag morgen. Buljo sier han selv har fått liknende telefoner, noe som bidrar til å redde reinsdyr, eller sette en strek for pinslene hvis de er skadet.

Gnikker geviret

Hvor tauet eller nettet kom fra, er uvisst. Mulig noe reinen har rotet på seg i fjæra. Buljo sier at taurester og fiskegarn er et velkjent problem. Plasten kan også komme fra vegvesenet.

– På denne tiden gnikker reinen geviret mot busker og annet for å bli kvitt skinnet. Da roter den seg lett fast, sier Buljo.