Påfunnet, som nevnt en nyskapning, heter Miljøploggen, eller også bare «Ploggen.» Lørdag markerte den en fin, dog meget forblåst finale for årets Miljøuke, og store og små la av sted i valgfritt tempo med blikket jaktende på bakkeliggende illgjerninger utført av hvermansen.

– Plogging er en sammensetning av ordene plukking og jogging, og det er så klart søppel som skal plukkes. Vi sendte av gårde utrolig positive og offensive deltakere, sier Andreas Markussen fra Alta IF, som meget mannsterkt bidro i gjennomføringen av Miljøploggen.

Søpla tok seg opp

Folk kunne velge mellom 2 eller 5 eller 10 kilometer, og Kari Nesje var blant dem som valgte den korteste runden.

Spente deltakere gjør seg klare til runden. Noen valgte Ploggen 2K, andre gikk for 5 eller 10 kilometer. Foto: Alta IF

– Først var det bare sigarettsneiper og ganske kjedelig. Men så kom jeg vekk fra gågata, og da tok det seg kraftig opp, sier Kari, som med seg hadde datteren Runa Nesje, samt barnebarnene Noah Nesje Nikolaisen og Birk (i vogna). Mannen Geir var også og plogget et sted i området.

– Hvor de er nå? Vet ikke helt. Mulig de har kommet i mål allerede, sier Kari, begge hendene fulle av søppel som arrangøren har fått Masternes Gjenvinning til å stille opp og ta seg av ved å kildesortere og frakte vekk fra oppsamlingsområdet i målsonen.

Jern og grill

– Mest fant jeg i skråningen på baksiden mellom Rema og Fagmøbler. Fikk ikke med meg alt, så der er det gode muligheter for mer plogging, sier Nesje, som plogget med seg kartongen til et vaffeljern, grillen til en bil, et rustent armeringsjern og masse plast.

– Ploggen er et veldig fint tiltak, sier Kari, som på spørsmål svarer at det slett ikke var premiene som motiverte familien til deltakelse. De plogger nemlig også på privaten. Da blir det rent og pent i nærmiljøet, og sansen for mosjon og miljø overføres til barna, sier hun.

Sjeldent premiedryss

Man kan si mye fint om Alta kommune og Miljøuka, men Markussen fra Alta IF syns det er på sin plass å si noe fint også om næringslivet i Alta. Miljøploggen ble nemlig klekket ut av deres Langhelg i Alta, og arrangøren stilte med ærlige intensjoner samt et realt premieregn.

Alta IF vet hvordan man jubler for seier og suksess også utenfor idrettbanen. Denne sporty gjengen bidro i gjennomføringen av årets Miljøplogg, for øvrig historiens første, og dommen var soleklar; ploggen må gjentas neste år. Foto: Arne Hauge

– Alle er vinnere i dette løpet, og fra deltakerlisten trekker vi premier for nesten 70.000 kroner. Jeg har sjelden sett maken til gode vinnersjanser, sier Markussen, som satt og gledet seg over ei liste på nær 70 deltakere, etter at startnumre, miljøposer og engangshansker var delt ut og folk føket av sted.

Flott mosjon

Til spørsmål om ploggingens betydning for idrettslagenes rekruttering og overlevese, svarer Markussen at om ikke det, så bidrar det i alle fall til å skape samhold og positivitet. Et godt miljø på alle måter, sier han.

– Særlig blant de unge har jeg aldri sett sterkere fokuse på miljø. Samtidig gir det fin mosjon. Det er vinn-vinn og noe som kan utvikles i årene framover. Nå ser vi fram til massevis av poser stappfulle av søppel fra nærområdene våre, sier han.

Sterk vind løftet både reklameplakater, hår og sykkelhjelmer, men det forhindret ikke deltakerne fra å stake ut kursen og gjennomføre med stil. Foto: Alta IF
Oppvarming er viktig. Foto: Alta IF