Loppa har vært preget av fraflytting og få fødsler, og ligger bare såvidt over 1000 innbyggere. De siste tallene fra kommunebarometeret viser imidlertid at det står godt til med tjenestetilbudet.

Barometeret gir et nasjonalt bilde av hvor innbyggerne får de beste kommunale tjenestene i landet.

– Fokus videre blir å få enda mer fart på næringsetableringer, sier Jan Eirik Jensen etter 205. plass på landsbasis.

I toppen på flere plan

Kommunebarometeret, som utarbeides av Kommunal rapport, baserer seg på hele 127 kriterier. Sammenfattet slås disse sammen til seks store grupper.

  • Grunnskole

  • Eldreomsorg

  • Barnevern

  • Barnehage

  • Helse og omsorg

  • Økonomi

Plasseringen for Loppa kommune målt mot andre kommuner i Norge er 280, 21, 14, 59 og 17 på disse områdene på landsbasis. Loppa er totalt på en 205. plass, Alta på 256. plass, Kautokeino på 391. plass og Hammerfest helt sist på en 428. plass.

– Dette viser at Loppa kommune tar godt vare på sine innbyggere fra de blir født, til livet er slutt. Man kan godt klage og ikke være fornøyd med en del ting. Men jeg er kjempestolt over det vi får til. Vi har gode og handlekraftige politikere og en svært dyktig kommunal administrasjon, roser Jensen.

Lys betyr aktivitet

Jensen er glad det nå er ny aktivitet både i det gamle Bergsfjordbruket og i Øksfjordbruket.

– Det er kjempegledelig at det er lys i disse byggene. Det betyr aktivitet. Vi kan jo ikke komme utenom at folketallet har sunket de siste årene, og noen henger seg kun opp i det. Skal vi få folk til å flytte hit, må vi ha næringsaktivitet og på den fronten skjer det mye spennende nå, hevder han.

– Jeg gleder meg veldig over våre gode tall, i stedet for å godte meg over at andre sliter. Jeg er stolt av det vi får til i Loppa, understreker han.

Hammerfest helt sist

Som i fjor, havner Hammerfest helt sist - på 428. plass - på den nasjonale kommunelisten. Man skulle kanskje tro at store lån er det som trekker ned etter store oppgraderinger på kommunens skolebygg. Men slik er det ikke. Hammerfest ligger helt i bunnsjiktet både på skole, eldreomsorg, barnevern og Helse og omsorg.

Den politiske ledelsen fikk skarp kritikk etter sisteplassen i fjor.

– Er det negativt å bruke penger målrettet? Vi har brukt penger på å pusse opp skoler og veier samt bedre barnehage- og kulturtilbudet. Hadde vi spart mest mulig og brukt mindre hadde vi ikke hatt det bysamfunnet vi har idag, uttalte ordfører Alf E. Jakobsen til FD i fjor.

Han hevdet også at det er flere funksjonshemmede i kommunen enn ellers i landet og at de har problemer med å få tak i fagarbeidere til disse. Jakobsen mente også lærerne i byen var for strenge når de skal sette standpunktkarakter og at dette går ut over skolepoengene i denne målingen.

Altaposten har forsøkt å få kommentarer fra ordføreren til årets barometer, men har ikke lyktes.

Helt på toppen av kommunebarometeret troner for øvrig Høylandet, en hårsbredd foran Lom. De to delte førsteplassen i fjor.